Тръмп уволни шефа на ФБР Джеймс Коми, Андрю Маккейб поема временно федералното бюро

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни директора на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми, съобщи пресслужбата на Белия дом

Държавният глава е приел това решение по препоръката на министъра на правосъдието Джеф Сешънс и неговия заместник Род Розенщайн. Като причина за уволнението на Коми се посочва, че не е могъл да ръководи ефективно ведомството.

В съобщението се посочва, че търсенето на нов ръководител на директор на ЦРУ започва незабавно.

Джеймс Коми не е могъл ефективно да ръководи ведомството.

„ФБР е една от най-високо ценените и уважавани институции в страната ни и днешният ден ще отбележи ново начало за нашата гордост на правоприлагащите ни органи“, пише в посланието, което е доставено на Коми по куриер. В него се казва, че отстраняването му от длъжност „влиза в сила незабавно“, като причината за неговото уволнение е, че „не е могъл ефективно да ръководи ФБР“.

Заместник-началникът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Андрю Маккейб ще изпълнява длъжността директор на Бюрото след отстраняването на Джеймс Коми.

Това съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на писмо на министъра на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс.

Коми беше директор на ФБР близо четири години. Той бе назначен за ръководител на Бюрото през юни 2013 г. от бившия американски президент Барак Обама. През юли 2013 г. Сенатът го утвърди на този пост. Преди това Коми е работил като главен съветник на компанията Lockheed Martin и инвестиционният посредник в Bridgewater Associates.

При него бяха открити нарушенията на правилата за водене на служебна кореспонденция от кандидата за президент от демократите Хилъри Клинтън. По-късно Клинтън обвинен Коми, че това разследване е довело до поражението й на изборите. Миналата седмица Коми е заявил пред Конгреса, че близката сътрудничка на Клинтън – Хума Абедин, е препратила „стотици и хиляди“ писма с класифицирана информация до тогавашния си съпруг – конгресмена Антъни Уейнър.

Разследващите обаче са установили, че имейлите са били само няколко и повечето от тях не съдържали класифицирана информация.

Коми също така разследва предполагаемите контакти на сътрудници на предизборния щаб на Доналд Тръмп с Русия.

- реклама -