Джон Болтън

Тръмп уволни ключовия си съветник по националната сигурност Джон Болтън

Съветникът на американския президент по национална сигурност Джон Болтън e уволнен от Доналд Тръмп.

„Снощи го информирах, че Белия дом не се нуждае повече от неговите услуги“, съобщи държавния глава.

От думите на Тръмп става ясно, че той е бил „крайно несъгласен“ с много от неговите предложения като съветник.

Минути по-късно самия Болтън написа изненадващо в своя „Туитър“, че е предложил оставката си снощи, но президента му отвърнал, че ще го обсъдят на сутринта.

 

Според запознати причината за поредната изненадваща рокада във висшата администрация на Белия дом е предизвикана от преговорите за споразумение с талибаните в Афганистан. Преди два дни САЩ отказа изтеглянето на американските войски от страната без мирно споразумение, което бе провалено след терористичната атака, довела до смъртта на американски войник в Кабул.

Болтън е ветеран и противоречива фигура, тясно свързан с нахлуването в Ирак и други агресивни външнополитически решения. Той беше разглеждан като една от основните движещи сили в силовия подход на Белия дом към Иран, Венецуела и в други проблемни точки.

Както става често по време на управлението на Тръмп, изглежда, че рязкото пренастройване съдържа елемент на хаос.

Болтън е бил посланик на Съединените щати в ООН от август 2005 г. до декември 2006 г. при президента Джордж Буш. Бил е старши сътрудник в Американския институт за предприемачество (AEI), и коментатор на Fox News Channel. Той беше съветник по външна политика на кандидата за президент 2012 г. Мит Ромни. Болтън е имал много общо с множество консервативни организации, включително с анти-мюсюлманския Gatestone Institute, където той е бил председател на организацията до март 2018 г. и като директор на Проекта за Новия американски век, който гледа благоприятно на войната в Ирак.

Болтън е външнополитически ястреб и защитник на промяната на режима в Иран, Сирия, Либия, Венецуела, Куба, Йемен и Северна Корея. Той също многократно призова за прекратяване на ядрената сделка в Иран. Той беше привърженик на войната в Ирак и продължава да подкрепя решението за нахлуване в Ирак. Болтън непрекъснато подкрепя военните действия и промяната на режима в Сирия, Либия и Иран.

Болтън е републиканец, чиито политически възгледи се описват като американски националистически, консервативни.

 

- реклама -