мита

Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън, сменя го шефът на ЦРУ Майк Помпео

Aмериканският президент Доналд Тръмп уволни държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. На негово място ще бъде назначена сегашния шеф на ЦРУ Майк Помпео.

„Той ще свърши фантастична работа”, написа Тръмп в Туитър за Помпео

„Искам да благодаря на Рекс Тилърсън за неговата служба. С него успяхме да постигнем много през последните 14 месеца. Желая на него и на семейството му всичко добро“, заяви в изявление президентът на САЩ.

Според американското законодателство държавния секретар на страната изпълнява функциите на външен министър.

Преди да стане държавен секретар, до идването на Тръмп на власт Тилърсън бе изпълнителен директор на американския петролен мастодонт “Ексон Мобил“.

Още в събота стана ясно, че нещо куца, след като Рекс Тилърсън отложи част от насрочените си ангажименти в рамките на своето посещение в Кения. Съобщено бе, че той „не се чувства добре“.

Тръмп е поискал още в петък от държавния секретар да се оттегли от поста, заяви източник от Белия дом пред CNN. „Президентът сметна, че това е най-подходящия момент за смяна на Тилърсън с оглед на предстоящите преговори със Северна Корея“, твърди той.

Според канала той е уволнен от президента, защото не споделя възгледите на държавния глава за политиката спрямо КНДР и Иран.

По-късно Тръмп потвърди, че е имало подобни разногласия с държавния секретар

Рекс Тилърсън

Съществен фактор, повлиял върху решението на Тръмп, са станали разногласията с Тилърсън по въпроса за преговорите с лидера на КНДР Ким Чен Ун. Според CNN  той нееднократно се е изказвал, че такива преговори са възможни само тогава, когато е извършена подготвителна работа. Освен това, Тилърсън смятал за рискован стремежа на Тръмп да постигне фактическо преразглеждане на плана за действие по иранската ядрена програма.

Този план е съгласуван с Техеран и шестте световни сили (петте постоянни членки на ООН и Германия) през 2015 и през януари 2016 премина в стадий на реализация.

Договореностите предвиждат отмяна на санкциите, въведени срещу Иран от Съвета за сигурност на ООН, САЩ и ЕС във връзка с ядрената програма на Техеран. В замяна Техеран се задължава да ограничи ядрената си дейност и да я постави под международен контрол

Жена застава начело на ЦРУ

За овакантения от Помпео пост, Тръмп номинира неговата заместника Джина Хаспел. Тя ще бъде първата жена, оглавила американското разузнаване.

 

- реклама -