Тръмп корейските лидери

Тръмп убеден в успеха на срещата между него и Ким Чен-ун

Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че е убеден, че историческата среща между него и севернокорейския лидер Ким Чен-ун ще се състои, споменавайки Сингапур като вероятно място за нея, предаде Франс прес.

„Мисля, че срещата ще се състои, лично аз мисля, че това ще бъде успех“, каза Тръмп и потвърди, че Сингапур е сред възможните места на срещата. Той обаче отново спомена и делимитализираната зона на границата на двете Кореи като възможно място за срещата.

„Има нещо, което ми харесва във връзка с това, защото вие сте там на място и ако нещата проработят, това ще е повод за голямо празнуване на място, а не в трета страна“, каза Тръмп.

Президентът заяви, че ако САЩ се изтеглят от иранската ядрена сделка, това няма да има негативно въздействие върху предстоящите ядрени преговори със Северна Корея, предаде Ройтерс.

„Мисля, че това изпраща правилното послание“, каза Тръмп на пресконференция, запитан дали изтеглянето от иранската ядрена сделка ще прати погрешно послание на Пхенян. „Както знаете след седем години тази сделка ще приключи и Иран ще е свободен да продължи и да създаде ядрени оръжия“, припомни той, отказвайки да каже дали САЩ ще се изтеглят от сделката.

Тръмп бе дал като краен срок датата 12 май, за да обяви решението си по казуса. „Ще видим какво ще стане“, каза днес президентът по този повод.

Говорейки за Северна Корея, Тръмп повтори похвалната си оценка на Ким Чен-ун, предаде Асошиейтед прес.

„Може би много неща се промениха, но Ким Чен-ун беше много открит и много прям досега“, каза Тръмп и припомни, че досега Ким е говорил за закриване на ядрения полигон, за прекратяване на изследователската дейност, за спиране на балистичните тестове, за спиране на ядрените тестове. Тръмп припомни, че от дълго време Северна Корея се придържа към обещаното. Последният севернокорейски ракетен опит бе през миналия ноември, припомня АП.

Източник: БТА

- реклама -