Тръмп: ЦРУ не смята, че принцът е наредил убийството на Кашоги

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ЦРУ не вини саудитския принц Мохамед Бин Салман за поръчението на убийството на журналиста Джамал Кашоги, съобщава Би Би Си.

Кашоги бе убит на 2 октомври в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Длъжностни лица съобщиха на медиите, че такава операция би трябвало да бъде одобрена от принца.

„Те не стигнаха до това заключение”, заяви Тръмп, запитан за оценката на ЦРУ по случая от репортери във Флорида.

„Те го чувстват по определен начин. Аз имам доклада и в него те не са заключили това, не съм сигурен дали някой ще може да заключи, че коронованият принц го е направил”, каза още президента на САЩ.

Междувременно от доклад на Държавния департамент на САЩ става ясно, че на убития Кашоги му било забранено да се появява в саудитски медии, след като критикувал в края на 2016 г. американския президент Доналд Тръмп.

В последния си доклад за положението с човешките права в саудитска Арабия американското дипломатическо ведомство пише, че Кашоги си е самоналожил изгнание в САЩ през септември 2017 г. и „може да бъде арестуван при връщане у дома“ заради публикациите си.

„През 2016 г. властите, според общото мнение, му забранили да пише, да се появява по телевизията и да участва в конференции в резултат на забележките, направени от него, които са били интерпретирани като критики към президента на Съединените щати, сочат източници от няколко медии по-рано, през юли, властите съобщиха, че са вдигнали забраната срещу него да пише“, споменава докладът.

Отнемането на думата на Кашоги от властите в Рияд идва след неговата поява на политически форум на мозъчния тръст The Washington Institute на 10 ноември 2016 г., където отправя критики към политиките на Тръмп за Близкия изток, описващи позицията на Тръмп за Близкия изток като „противоречива“.

- реклама -