абортите

Тръмп тръгва на война с абортите

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп побърза да обяви война на абортите. Той подписа указ, забраняващ финансирането на неправителствени организации, подкрепящи безпричинното прекъсване на бременността.

Тръмп подписа указа ден след 44-та годишнина от емблематичното решение на Върховния съд, с който през 1973 г. се легализират абортите в САЩ. Самият той баща на пет деца от различни жени, милиардерът смята, че прекъсването на бременността трябва да е само по медицински причини или при изнасилвания.

Защитници на правата на жените възмутени от действията на президента

„От тази политика ще страдат най-уязвимите жени. Тя ще провали години усилия в полза на женското здраве“, реагира председателката на най-голямата организация за семейно планиране в САЩ Planned Parenthood.

Тя предупреди, че това ще доведе до многобройни нежелани бременности и опасни аборти, извършвани от неквалифицирани лица.

Децата и внуците на Тръмп
Децата и внуците на Тръмп

„Фактът, че правителството на Тръмп и републиканците в Конгреса поставят още първата седмица в управлението на преден план атака срещу здравето на жените, говори много за техните приоритети“, каза от своя страна конгресменът демократ Стини Хайер.

- реклама -