Тръмп на срещата с Меркел: Подкрепям НАТО, но страните да плащат дължимото

Американският президент Доналд Тръмп изрази пред Ангела Мрекел „силна подкрепа“ за НАТО, подчертавайки, че страните-членки трябва „да плащат това, което дължат“

 

Меркел Тръмп

„Искам да благодаря на канцлера за нейната роля към НАТО и положените от алианса усилия в Афганистан. Още веднаж потвърдих пред канцлера Меркел своята решителна подкрепа за НАТО, а също необходимостта съюзниците от алианса да плащат своя справедлив дял (за отбрана)“, отбеляза Тръмп.

Този справедлив дял според Тръмп е 2 процента за отбрана от БВП на страните в НАТО. Меркел заяви, че страната й ще се стреми да покрие това изискване.

„Много нации дължат големи суми пари и това не е честно към САЩ. Тези държави трябва да платят дължимото“, добави той.

Тръмп се обяви за „реципрочна“ и „честна“ търговия. Заяви още, че миграцията е „привилегия“, а не „право“.

Президентът се обяви и за мирно разрешаване на украинския конфликт. Той каза, че високо цени усилията на Германия и Франция в регулирането на конфликта.

22

Той подчерта също, двете страни споделят общи ценности.

На свой ред Ангела Меркел подчерта, че отношенията с Русия трябва да се подобряват успоредно с регулирането на положението в Украйна.

„Бях радостна да разбера, че администрацията на САЩ и лично президентът са привързани към Минския процес. Ние трябва да намерим решение на този проблем (украинския конфликт – ред.). Трябва да се намери сигурно и надеждно решение за Украйна, но трябва да се подобряват и отношенията с Русия“, заяви германският канцлер Меркел.

31

Доналд Тръмп заяви, че не смята за привърженик на изолационизма, защото се застъпва за свободната търговия. „Аз не съм изолационист, аз съм за свободната търговия. Но търговията трябва да бъде справедлива“, каза президентът Щатите.

На свой ред Меркел заяви, че се надява да продължат преговорите за търговско споразумение между САЩ и ЕС.

По-рано американски представител заяви на специален брифинг по повод визитата на Меркел, че „Германия като една от най-големите икономики на НАТО трябва да дава пример“ на другите членове на алианса за увеличаване на военните разходи.

Малко преди пресконференцията двамата държавници седнаха в две кресла в една от залите на Белия дом, за да бъдат заснети от фоторепортерите.

„Може ли да получим ръкостискане“, попитаха присъстващите репортери, за да заснемат този момент. Тръмп гледаше репортерите пред него, но изобщо не реагира. Тогава Меркел го попита дали иска да си стиснат двамата ръцете, но Тръмп игнорира въпроса и пак изобщо не реагира – нито с мимика, нито с думи. На Меркел не й остана нищо друго, освен неловко да се усмихне, обръщайки глава към фоторепортерите.

- реклама -