сн. БГНЕС

Тръмп сравни COVID-19 с Пърл Харбър и атентатите на 11-и септември, „по-лошо е“

Кризата с новия коронавирус е по-лоша от японското нападение срещу Пърл Харбър и атентатите на 11-и септември. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп. „Това е по-лошо от Пърл Харбър. Това е по-лошо от Световния търговски център“, каза Тръмп в Овалния кабинет в Белия дом.

Той имаше предвид изненадващата японска атака срещу американската военноморска база на Хавайските острови на 7 декември 1941 г., при която са били убити 2400 човека, и терористичните актове в САЩ на 11 септември 2011 г., взели близо 3000 жертви.

„Никога не е имало нападение от подобен характер. И (коронавирусът) не трябваше никога да идва (в Съединените щати)“, каза американският президент и потвърди желанието си да „отвори отново страната“.

Тръмп отново хвърли вината за пандемията върху Китай.

„(Вирусът) трябваше да бъде спрян в Китай. Той трябваше да бъде спрян направо в източника, но това не стана“, каза той.

Президентът на САЩ обяви, че в крайна сметка няма да закрие работната група към Белия дом за коронавируса, а ще я реорганизира.

„Не бях осъзнал колко популярна е кризисната клетка“, каза той и допусна, че до понеделник в екипа може да бъдат включени още двама-трима души. Съединените щати са най-тежко засегнатата от новия коронавирус страна в света. Починалите в САЩ вече са 73 497 от общо 1 248 849 регистрирани заразени.

- реклама -