Мишел Обама

Тръмп спря програмата на Мишел Обама за здравословно хранене в училищата

Администрацията на Тръмп спира програмата на бившата първа дама Мишел Обама за здравословно хранене в училищните столове с по-малко сол, захар и мазнини.

Министерството на селското стопанство обясни в комюнике, че тази реформа ще даде на американските училища по-голяма гъвкавост и ще попречи децата да изхвърлят по-малко апетитните за тях храни, които се сервират в стола по тази програма.

Програмата, която налагаше на училищата да приемат по-добри стандарти за хранене, за да получават правителствени субсидии в рамките на закон от 2012 г., беше част от най-забележителните и успешни инициативи на Мишел Обама.

Тя се смяташе за ключова в борбата срещу детското затлъстяване и налагаше ограничения върху количествата сол, подсладените млека и изискваше увеличение на пълнозърнестите храни в училищата.

По данни на министерството на селското стопанство тези изисквания са стрували на САЩ 1.2 млрд. долара за последните пет години.

Новият министър Сони Пърдю уверява, че без тези правила, децата ще ядят по-ентусиазирано и няма да изхвърлят закуските си в кошчето.

Настоящата мярка, приета от администрацията на Тръмп, идва в деня на публикуването на изследване на университета „Джон Хопкинс“. Според него десетки милиарди за здравеопазване могат да бъдат спестени, ако американските деца спортуват повече.

Според здравните власти в САЩ всяко шесто американско дете и юноша на възраст между 2 и 19 години страда от затлъстяване.

- реклама -