Тръмп след второто искане за импийчмънт: Насилието на тълпата е срещу всичко, в което вярвам

Президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува видео, в което не споменава за втория си импийчмънт, но призова за мир и твърди, че онези, които нахлуха в Капитолия миналата седмица, не са неговите „истински“ привърженици, съобщава Си Ен Ен.

„Насилието на тълпата е срещу всичко, в което вярвам и за което се застъпва нашето движение“, казва Тръмп във видеото Президентът не поема никаква отговорност за собствените си действия, довели до събитията от миналата седмица.

„Никой мой истински поддръжник не би могъл да подкрепи политическото насилие. Никой мой истински поддръжник не би могъл да не уважава правоприлагащите органи или нашето велико американско знаме. Никой мой истински поддръжник не би могъл да заплашва или тормози своите съграждани. Ако направите някое от тези неща, вие не подкрепяте нашето движение, а го атакувате. И атакувате страната ни. Не можем да го толерираме “, каза Тръмп за онези, които щурмуваха Капитолия миналата сряда с името на президента на фланелките си и развяваха знамена с надпис „ Да направим Америка отново велика“.

Тръмп също така твърди, че е имало „безпрецедентно нападение“ върху свободата на словото. Това по отношение на социалните мрежи, които спряха акаунтите му през последните дни.

Видеото е в ярък контраст с първата му публикация за бунтовете, която той публикува часове след нахлуването в Капитолия. В това видео Тръмп се обръща към протестиращите с думите: „Обичаме ги“ и „Те са много специални“.

По-късно той се появи, за да оправдае действията си в туит. „Това са нещата и събитията, които се случват, когато съкрушителна и свещена електорална победа е открадната толкова брутално и безцеремонно.“ Няма доказателства за широко разпространени измами по време на изборите в САЩ.

Оттогава много социални медийни компании забраниха на президента да използва техните платформи. Освен това Tуитър завинаги изтри акаунта на Тръмп.

Тръмп нареди да не плащат хонорари на адвоката му, Руди Джулиани

Вбесен от втория процес за импийчмънт, президентът Доналд Тръмп каза на служителите си да спрат да плащат хонорарите на Руди Джулиани, каза човек, запознат с въпроса, пред Си Ен Ен. Въпреки това, асистентите не са наясно дали президентът е сериозен с тези указания.

Тръмп обвинява дългогодишния си адвокат и много други за ситуацията, в която се намира в момента, но не е поел лично публична или частна отговорност, казват запознати с реакцията му пред Си Ен Ен. Все още се очаква Джулиани да играе някаква роля в защитата на импийчмънта на Тръмп, но засега той е оставен извън повечето разговори.

Друг фокус на гнева на Тръмп е представителят Кевин Маккарти, който допълнително вбеси Тръмп, като заяви, че е отговорен за безредиците от миналата седмица. Президентът вече беше разочарован от Маккарти, след като остави възможността да бъде осъден Тръмп в писмо до колегите си по-рано тази седмица.

Подробности за хонорарите на Джулиани бяха съобщени за първи път от „Вашингтон пост“.

- реклама -