Деня на благодарността

Тръмп символично помилва пуйка в Белия дом за Деня на благодарността

В Белия дом за 71-ви път бе помилвана пуйка – традиция, която се изпълнява за Деня на благодарността – един от най-почитаните семейни празници в САЩ.

Пуйката е традиционната храна на празничната трапеза

Една от птиците обаче всяка година има по-голям късмет от своите пернати посестрими. Тази година пуйката, наречена Грахче буквално отърва кожата благодарение на милостта на президента Тръмп.

„В това време на годината е време да сме благодарни. Денят на благодарността е моментът, в който почитаме нашите американски традиции. И в този дух днес продължаваме една от тях –  една пуйка да бъде помилвана от президента. Тази пуйка определено има голям късмет„, заяви Доналд Тръмп в градината на Белия дом, докато край него Грахчето разперваше белите си пера.

Президентът обяви, че тази година по изключение ще помилва две пернати – освен Грахче, той подари живота и на още една пуйка – Морков.

Традицията за помилване на пуйки в Белия дом датира от времето на президента Линкълн, чиито син помолил баща си да пожали пернатото, което трябвало да бъде сервирано за вечеря.

До идването на Кенеди обаче това става само неформално. През 1963-та за пръв път по време на неговото управление помилването на пуйка за Деня на благодарността става официално. След това традицията замира до 1989-та, когато отново е възродена от Джордж Буш-старши.

- реклама -