сн. БГНЕС

Тръмп ще напусне Вашингтон часове преди инагурацията на Байдън

Американският президент Доналд Тръмп ще напусне Вашингтон в сряда сутринта, часове преди встъпването в длъжност на приемника му Джо Байдън. Това твърди официален представител, пожелал анонимност.

Напускащият президент, който вече обяви, че няма да присъства на церемонията, ще отлети за своето имение Мара-а-Лаго във Флорида, където възнамерява да остане да живее.

След като отказа да признае поражението си на изборите на 3 ноември, през последните дни Тръмп най-накрая обеща да осигури прехода при смяната на властта, но така и не поздрави Байдън.

На фона на коронавирусната пандемия и щурма миналата седмица срещу Капитолия от привърженици на Тръмп, екипът на Байдън и столичната кметица Мюриъл Баузър помолиха американците да избягват района на Капитолия и центъра на града и да гледат церемонията по откриването от компютрите и телевизорите си.

На инагурациите на президент на САЩ обикновено присъстват стотици хиляди хора, но служителите са отцепили района около Капитолия поради опасения за сигурността.

- реклама -