НАТО

Тръмп: Ще накараме страните от НАТО да си плащат

„Ще накараме страните от НАТО да изпълнят своите ангажименти“, заяви американският президент Доналд Тръмп на митинг в град Харисбърг, щата Пенсилвания.

„Битката“ на Тръмп за военните бюджети на страните от Алианса

В Харисбърг той произнесе реч по повод първите му 100 дни на президентския пост. Още по време на предизборната си кампания, милиардера нееднократно е критикувал военната организация, че не всички държави отделят определените им средства от БВП за превъоръжаване и вноски към НАТО. Той обеща да промени това положение.

Сега, по думите му съюзниците от НАТО „започнаха да плащат милиарди долари“. Но той обеща да не спре, докато „всички не плащат това, което се полага“.

5465805

Доналд Тръмп напомни, че „през последните осем години САЩ удвоиха военните си разходи“, докато останалите страни от НАТО не са направили същото. „Това не е честно“, констатира американският президент.

Скандалът с Меркел

Денонощие след като напусна американска територия, Тръмп удари в Туитър германския канцлер, която само няколко часа по-рано му бе гост в Белия дом. Той заяви след срещата с Меркел , че страната има огромно задължение към Алианса, което тя категорично отрече.

Седмици по-късно стана ясно, че Тръмп е поискал страната да плати 345млн. долара, които по думите му са вложени от НАТО за мерки, предприети от Алианса за защита на Германия.

Според германски министър преговорите между лидерите на двете държави са били „скандални”

Меркел Тръмп

Тръмп се обявява за модернизиране на Алианса при равни изисквания към всичките му членове. Той иска всяка държава, която членува в НАТО, да отделя поне 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

- реклама -