Тръмп ще е първият президент в историята на САЩ с втори импийчмънт: Мнозинството в Долната камара на Конгреса подкрепи процедурата

Втори импийчмънт за Тръмп заради „подбуждане“ към безредици в Капитолия. Той е първият президент в историята на САЩ, който ще бъде подложен на втори импийчмънт – обвинен в престъпления от Конгреса.

Мнозинството в Долната камара на Конгреса подкрепи импийчмънта на Тръмп

Процедурата получи необходимото мнозинство.

 

Понастоящем демократите контролират долната камара на американския Конгрес, предаде БТА.

В документа, приет от долната камара, има само една статия от обвинението – подбуждане към бунт.

Сега обвинителният акт трябва да бъде внесен в Сената, където процедурата ще се превърне в процес. Въпреки това, според графика за горната камара на законодателния орган, той може да повдигне въпроса за импийчмънта след изтичане на мандата на Тръмп. Ако бъде признат за виновен, Тръмп може да получи забрана да заема държавни постове.

Сенатът няма да заседава, за да обсъди сериозни теми, изискващи гласуване до 19 януари, а встъпването в длъжност на демократа Джо Байдън като следващия държавен ще се състои по обяд на 20 януари.

По-рано Тръмп публикува изявление чрез своя пресцентър, което изпрати първо на „Фокс Нюз“, призовавайки за ненасилие „на фона на информация за още демонстрации ”.

Законодателите и старшите съветници помолиха Тръмп да публикува изявление, в което се казва това, след като все повече членове на собствената му партия са готови да гласуват срещу него. Кевин Маккарти изрично помоли Тръмп да направи изявлението. Тръмп наблюдава отразяването на дебата за импийчмънта в Западното крило.

Националната гвардия е в готовност. Пред и в сградата на Конгреса са разположени стотици военни.

- реклама -