указите

Тръмп се закани да отмени 70% от указите на Обама

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да отмени около 70% от указите, подписани от действащия все още държавен глава Барак Обама. Това обяви за телевизионния канал Фокс (Fox) политик от обкръжението на Тръмп. Той е бившият републикански председател на Камарата на представителите в Конгреса Нют Гингрич.

Според Гингрич тези мерки ще изискват „малко юридическо оформление, което ще направят умни юристи”.

Барак Обама

По време на предизборната кампания Тръмп постоянно обещаваше да отмени много от решенията на Обама и по-конкретно да „анулира и замени“ реформата в здравеопазването, да премахне ограниченията за добива на въглеводороди и други подобни.

Нют Гингрич изрази увереност, че новият президент ще успее да отмени и тези укази на своя предшественик, които по обективни причини не подлежат на преразглеждане.

През 1994 година Гингрич бе водещата фигура в предизборната кампания на републиканците, при която те спечелиха мнозинство в долната камара на Конгреса. През 1995 година Гингрич стана председател на Камарата на представителите, но през 1999 година, след неуспешни за републиканците избори, се оттегли.

Встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп ще стане на 20 януари 2017 година.

- реклама -