Тръмп Путин среща

Тръмп се срещна с Путин – какво си казаха двамата?

Много се радвам да се запозная с Вас, заяви руският президент Владимир Путин в началото на срещата с американския си колега Доналд Тръмп.

„Надявам се, че нашата среща, както казахте Вие, ще даде положителен резултат“, заяви Путин на срещата с Тръмп.

Преди това Доналд Тръмп заяви, че се радва на срещата с Путин, според него това ще бъде положително за двете страни и за всички.

От своя страна Доналд Тръмп заяви: „Много се радвам да се срещна с Вас, ние вече обсъждахме редица въпроси. И аз с нетърпение очаквам тази възможност, това ще бъде позитивно, както за Русия и САЩ, така и за всички, които са съпричастни“.

Дългоочакваната и следената от цял свят среща между двамата се провежда в зала 14 на Конгресния център в Хамбург, където продължава срещата на Г-20. Тя започна с малко закъснение. Символичен домакин е Тръмп. В нея от руска страна участват външният министър Сергей Лавров, а от американска държавният секретар Рекс Тилърсън.

Журналистите бяха допуснати за първите две минути от срещата. Тръмп и Путин отказаха да отговарят на въпросите на медиите.

Докато двамата преговарят, останалите участници във форума разискват климатичните проблеми.

Срещата продължи 2 часа и 15 минути, а бе планирана за максимум 1 час от руската страна и 30 минути от американската.

„Това е много важна среща, защото тя може да съдейства за регулирането на проблемите в двустранните отношения, които съвсем очевидно се влошават. Путин и Тръмп се опитват да постигнат това, въпреки разногласията помежду им. Трябва да се изчака и да се види ще доведе ли тази среща до някакви договорености“, посочи пред Си Ен Ен бившият посланик на САЩ в Москва Томас Пикъринг.

Путин и Тръмп договориха примирие в Южна Сирия, обсъдиха Украйна и киберсигурността

Президентите на Русия и САЩ договориха да бъде спрян оъня в Южна Сирия, обсъдиха също Украйна, тероризма и киберсигурността.

„Имах много продължителна беседа с президента на САЩ. Натрупаха се много въпроси – и Украйна, и Сирия, и други проблеми, някои двустранни въпроси. Отново се върнахме към въпросите на борбата с тероризма, киберсигурността“, отбеляза Путин на последвалата среща си японския премиер Шиндзо Абе.

Той се извини пред Абе, който трябваше да чака повече от час за срещата си с руския лидер. „И аз, и от негово име (президента на САЩ), поднасяме извиненията си“, каза Путин.

Русия и САЩ се договориха да прекратят огъня в южна Сирия, заяви след срещата руският външен министър Сергей Лавров сред преговорите между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп. Лавров и неговият американски колега Рекс Тилърсън участваха в преговорите. „В тази зона на южна Сирия (Дераа и Ел-Кунейтра ) ще бъде задействан режим за спиране на огъня от 12:00 местно време на 9 юли. САЩ поеха задължението да се спазва режимът за прекратяване на огъня от всички групировки, които там се намират“, конкретизира се Лавров.

Той заяви още, че западните държави разбират необходимостта да се окаже натиска върху Киев за изпълнението на Минските договорености. „Всички са заинтересовани страните по Минските споразумения, а Украйна е главната страна на Минските споразумения, са заинтересовани да се изпълнява това, което там е записано. Нашите западни партньори, ние чувстваме това, разбират необходимостта от допълнително въздействие върху този процес, който се протака“, посочи Лавров.

По думите президентите да наредили да се задълбочи сътрудничеството между външнополитическите ведомства на двете страни по всички въпроси, включително и за ядрената програма на Северна Корея.

По време на срещата си президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин изразиха сходно мнение, че е необходимо да се води дискусия за бъдещото ръководство на Сирия, заяви на отделна пресконференция американският държавен секретар Рекс Тилърсън. Той разкри също, че голяма част от разговора е бил посветен именно на Сирия.

По думите му двамата президенти се договорили да бъде създадена работна група за разработването на споразумение за киберсигурността и ненамеса.

Тръмп няколко пъти повдигаше пред Путин въпроса за приписваната на Русия намеса в предизборните политически процеси в САЩ. Путин от своя страна отхвърляше тази намеса.

Държавният секретар добави още, че Тръмп и Путин не са насрочили дата за следваща среща.

- реклама -