антиимигрантския указ Доналд Тръмп пътуване визита САЩ

Тръмп се отправи на първо задгранично пътуване – остави проблемите си в Белия дом

Донаалд Тръмп започна първото си задгранично пътуване като президент на Съединените американски щати.

Той напуска Белия дом в момент, в който политическият елит в САЩ е затънал в  спорове и поредица от разследвания и рокади по върха.
„Гледаме напред, оставяйки цялата тази ситуация зад нас“, коментира пред журналисти Тръмп в навечерието на отпътуването си.
45-тия президент на САЩ отива първо Саудитска Арабия. Там той ще изнесе реч за исляма пред мюсюлмански лидери. След това президентът на САЩ ще се спре в Израел – при това на фона на твърденията, че Тръмп е разкрил израелска разузнавателна информация на официални лица от Русия.
Американският държавен глава ще се срещне също и с папа Франциск във Ватикана. Предстоятелят на Католическата църква увери, че няма да съди Тръмп, преди да се види с него.
Следваща спирка на Тръмп след Италия ще бъде Белгия, където ще се проведе среща на върха на лидерите на държавите от НАТО. Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер няма да обсъждат с президента на САЩ заплахите за гражданското въздухоплаване. Това съобщи говорител на комисията. Той отбеляза, че срещата им ще бъде важна и ще помогне за укрепване на сътрудничеството с новото правителство във Вашингтон. По думите на говорителя въпросът за пренасянето на електронни устройства в пътническите кабини на търговските полети ще бъде обсъден на техническо равнище във Вашингтон.

И накрая Тръмп ще се отправи към Таормина, остров Сицилия, за да участва във форума на Г-7. , Израел и Ватикан, три държави, сакрални за три от най-значимите религии.

- реклама -