Тръмп, Байдън, избори, САЩ

Тръмп се обяви за измамен, дава на съд вота по пощата, Байдън призова за спокойствие

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е измамен в изборите и ще отнесе въпроса до Върховния съд в изявление в Белия дом.

Той изрази увереност в победата си на изборите „с исторически рекорден брой“. Ако погледнете легитимните гласове, аз печеля неоспоримо, заяви Тръмп. „Ако смятате незаконните гласове, те могат да се опитат да откраднат изборите от нас”, допълни той.

Тръмп заяви, че настоява за спиране на преброяването на „гласовете, дошли със закъснение“, и се похвали с успехи на много места.

„Вече спечелих решително много критични щати, включително големи победи“, изтъкна той.

Тръмп заяви, че неговият екип е започнал „огромно количество съдебни спорове“, за да се противопостави на това, което той нарича „корупция“ на демократите, въпреки че няколко служители в щатите, от които зависи битката за президнетския пост, където все още се броят гласовете, защитиха коректността на вота.

Повече от ден и половина президентът на САЩ не се беше появявал публично.

CNN обяви твърденията на Тръмп за измами за „фалшиви“ с липса на всякакви доказателства и го обвини в атака срещу демокрацията.

Преди това американският лидер призова за прекратяване на преброяването на гласовете. „Спрете да броите!“, написа той в туитър. В следващо съобщение държавният глава заяви, че бюлетините, дошли по пощата след изборния ден, няма да бъдат отчетени. Социалните мрежи нарекоха този пост „подвеждащ“.

Ръководителят на международната делегация за наблюдение на изборите в САЩ каза, че екипът му не разполага с доказателства в подкрепа на твърденията на американския президент Доналд Тръмп за изборни измами с бюлетини, изпратени по пощата.

Малко преди да говори в Белия дом, изявление към нацията направи съперникът му Джо Байдън, който призова към спокойствие.

Демократичният кандидат за президент е уверен, че ще спечели изборите след преброяването на гласовете, което скоро ще приключи. Политикът направи изявление по време на реч в Делауеър, предадоха световните информационни агенции.

„Преброяването приключва, ще разберем всичко много скоро „, каза той.“ Всеки глас трябва да бъде преброен, ние ще се стремим към това „, подчерта демократът. Байдън заяви, че по отношение на изборните процеси, „понякога се изисква търпение“.

„Сенатор (Камала Харис, кандидат за вицепрезидент на Демократическата партия – ТАСС), и аз все още сме много доволни от настоящата ситуация. Не се съмняваме, че когато преброяването приключи, сенатор Харис и аз ще бъдем обявени за победители“, добави Байдън … „Моля всички да запазят спокойствие“, подчерта той.

В САЩ продължават да броят гласовете за кандидатите за президент в изключително оспорваните избори.

Напрегнатото очакване в Съединените щати продължава и все още не е ясно, кой ще е следващият президент. Все още се броят бюлетините, пристигнали по пощата в щатите Джорджия, Невада, Пенсилвания и Аризона.

Резултатите вървят по ръба на бръснача и дистанцията между Тръмп и Байдън се скъсява, но демократът е на път да спечели Белия дом с малка преднина. За момента Байдън печели 243 електорални гласа, срещу 214 за Тръмп.

Доналд Тръмп драматично губи преднината си в ключовите щати Пенсилвания и Джорджия.

Пощенската служба на САЩ не е успяла да достави над 150 000 бюлетини, изпратени по пощата в избирателните секции до края на изборния ден на 3 ноември, съобщи в. „Вашингтон пост“, като се позова на разпространени от ведомството данни.

По информация на вестника, повече от 12 000 от тези бюлетини са за пет щата, където името на победителя още не е определено. Изданието отбелязва, че има голяма вероятност окончателният брой на недоставените навреме бюлетини да е още по-голям.

В зависимост от законите на отделните щати, тези бюлетини може или да бъдат преброени, или да бъдат обявени за недействителни.

- реклама -