Тръмп се е обадил на Путин и го е поздравил за победата му

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави в телефонен разговор руския си колега Владимир Путин за победата му на президентските избори от 18 март

Двамата лидери обсъдиха развитието на двустранните отношения и актуални международни въпроси, съобщи пресслужбата на Кремъл, която отбеляза, че разговорът се е състоял по инициатива на американската страна, предаде ТАСС.

По предварителни данни на руската ЦИК Путин печели изборите с 76,69% от гласовете.

Двамата президенти са обсъдили „развитието на двустранните контакти, включително вземайки предвид промените в ръководството на Държавния департамент на САЩ“. Особено внимание е било отделено на възможността за организиране на среща на високо равнище.

Тръмп и Путин също са обсъдили необходимостта от координиране на усилията за ограничаване на надпреварата във въоръжаването и по-тясно сътрудничество за осигуряване на стратегическа стабилност и борба с международния тероризъм.

При обсъждането на икономическото сътрудничество е бил проявен интерес към активизирането му, като конкретно е била спомената енергийната област

Тръмп и Путин също така са обсъдили кризите в Сирия и Украйна и са изразили задоволство от понижаването на напрежението около оръжейната програма на Северна Корея, отбелязва Асошиейтед прес.

В разговора не е станало дума за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, което изостри отношенията между Москва и Запада, отбелязва Франс прес.

На въпрос дали тази тема е била повдигната говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори отрицателно.

„Поздравих го за изборната му победа“, заяви Тръмп в Овалния кабинет в отговор на въпрос за телефонния му разговор с руския президент.

„Водихме много добър разговор и мисля, че вероятно ще се срещнем в близко време“, добави той. Според Тръмп възможни теми на обсъждане на такава среща на върха са надпреварата във въоръжаването, Украйна, Сирия и Северна Корея.

„Може да обсъдим надпреварата във въоръжаването. Както знаете, той неотдавна заяви, че това не е нещо хубаво“, каза Тръмп.

„Ще останем далеч по-силни от всяка друга страна в света“, уточни все пак президентът на САЩ.

- реклама -