Тръмп създава зони за сигурност в Сирия

„Светът е пълна бъркотия“, твърди президентът на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп подготвя указ, с който да разпореди на Държавния департманет и Пентагона да разработят план за създаване на зони за сигурност за цивилни в Сирия и региона.

Тръмп иска сирийците, принудени да напуснат домовете си заради войната, да могат да изчакат в тези зони окончателното си настаняване в трета страна или репатриране.

Друг проект на указ, който Тръмп ще подпише, предвижда спиране на приема на сирийски бежанци в САЩ, както и на имигранти от Судан, Сомалия, Ирак, Иран, Либия и Йемен.

Абсолютно – ще създам сигурни зони за хората в Сирия. Мисля, че Европа направи огромна грешка, допускайки милиони хора да отидат в Германия и други държави. Това си беше бедствие и не искам да се случва и у нас„, каза Тръмп в интервю за ABC.

Протест срещу планираните мерки от администрацията на Тръмп срещу имигрантите
Протест срещу планираните мерки от администрацията на Тръмп срещу имигрантите

По думите му „не става дума за недопускане на мюсюлманите, става дума за държави, които имат огромен проблем с тероризма – това са държави, откъдето ще дойдат хора и ще ни причинят много проблеми“.

Светът е пълна бъркотия, Светът е разгневен“, казва Тръмп. „Не трябваше да влизаме в Ирак. Не трябваше да се изтегляме оттам по този начин. Светът е пълна каша„, отсича той.
Според проекта, публикуван във „Вашингтон пост“, администрацията планира също да не приема нито един бежанец в течение на четири месеца.

Президентът Тръмп предвижда също да ограничи двойно броя на бежанците, които ще бъдат приети в САЩ през бюджетната 2017 г.

 

- реклама -