Тръмп указ, доставки, ваксина, САЩ

Тръмп съвсем оряза миграцията, САЩ ще приемат само 15 хиляди бежанци през следващата година

Администрацията на президента Доналд Тръмп съобщи снощи за ново драстично намаление на квотата за бежанци – догодина САЩ ще приемат не повече от 15 000 души.

Държавният департамент направи съобщението половин час преди началото на финансовата 2021 г., едва успявайки да спази крайния срок, определен от закона.

Нов антирекорд

Миналата година САЩ приеха 18 000 бежанци. Ако не настъпят промени в администрацията, новата квота от 15 000 ще е поредният исторически антирекорд и ще е далеч от 100-те хиляди, приемани годишно през управлението на Барак Обама.

Тръмп, чиято борба срещу имиграцията е сред централните теми в неговата кампания, вече спря приемането на бежанци за няколко месеца тази година и посочи за причина коронавирусната пандемия.
За да мотивира новата по-строга политика, Държавният департамент заяви, че САЩ се стремят да подпомагат бежанците „възможно най-близо до домовете им“, докато получат възможност да се върнат обратно. Ведомството добави, че е необходимо и „дипломатическо решение“ за Венецуела, където САЩ безуспешно се опитват да свалят президента социалист Николас Мадуро. Близо 5 милиона венецуелци са напуснали страната си от 2015 г. насам, за да избягат от политическата и икономическата криза.

Защитници на бежанците приканиха администрацията на Тръмп да приема повече мигранти в САЩ с оглед глобалните конфликти и нестабилността, породена от пандемията. Близо 80 милиона души по света са били принудени да напуснат домовете си – двойно повече, отколкото е бил броят на разселените лица преди 10 години, сочат данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците.
Кандидатът на демократите в изборите за президент Джо Байдън се ангажира да увеличи до 125 000 броя на приеманите годишно бежанци и заяви, че подпомагането на преследвани хора е в унисон с американските ценности.

Щабът на Тръмп разпространи реклами, според които позицията на Байдън за бежанците издава, че той е „слаб“ и ще привлече хора от „опасни“ места, допълва АФП.

източник: БТА

- реклама -