Тръмп: САЩ ще увеличат ядрения си потенциал

САЩ ще увеличават своя ядрен потенциал до тогава, докато останалите страни не се вразумят. Това заяви американският президент Доналд Тръмп. Договорът за ликвидацията на ракетите със среден и малък обсег трябва да обхваща не само Русия и САЩ, но и Китай, каза още Тръмп.

„Докато хората не дойдат на себе си, ние ще увеличаваме ядрения си потенциал“, каза Тръмп преди да замине на предизборна обиколка в щата Тексас. „Ние имаме толкова пари, колкото няма никой друг и ще го увеличаваме, докато останалите не се вразумят. Когато те го направят, ние ще постъпим умно и ще прекратим това. И не само ще прекратим, но и ще съкратим този потенциал“, каза стопанинът на Белия дом. Тръмп добави, че става дума за Китай и Русия, която, според него, не изпълнява своите ангажименти по ДЛРСМО.

Тръмп потвърди, че възнамерява да извади САЩ от ДЛРСМО, за което вече обяви в събота. В тази връзка той обвини Русия, че не спазва духа и буквата на този договор. „Русия не се придържа към духа на този договор. Прекратявам действието му, защото те го нарушават“, каза той.

Попитан дали неговото изявление може да се приема като „заплаха към Владимир Путин“, Тръмп отговори: „Това е заплаха към когото поискате. И това включва Китай, и това включва Русия, и това ще включи всеки, който иска да играе тази игра“. „С мен няма да се получи да играете на тази игра“, добави американският президент.

САЩ за пръв път обвиниха Русия, че нарушава ДЛРСМО през юли 2014 г. След това многократно повтаряха своите обвинения, с които Москва категорично не е съгласна.

На 20 октомври 2018 г. президентът Тръмп заяви, че САЩ ще излязат от ДЛРСМО, защото Русия нарушава договора. Руският заместник-външен министър Сергей Рябков нарече това решение опасна стъпка. Вашингтон беше критикуван и от Пекин и Берлин. В същото време САЩ бяха подкрепени от Лондон, а НАТО прехвърли отговорността за решението на Тръмп върху Русия, която, според оценката на алианса, „вероятно, нарушава“ договора.

ДЛРСМО беше подписан на 8 декември 1987 г. и влезе в сила на 1 юни 1988 г. Под действието на договора попадат разгърнатите и неразгърнатите ракети с малък /от 500 до 1000 км/ и среден обсег /от 1000 до 5500 км/ с наемно базиране. През последните години Вашингтон многократно обвиняваше Русия в нарушаването на договора. Москва категорично не е съгласна с тези обвинения и обвинява САЩ също в нарушение на договора.

- реклама -