Тръмп

Тръмп: САЩ се оттеглят от споразумението за ядрената програма на Иран

Съединените щати се оттеглят от международното споразумение за иранската ядрена програма. Това съобщи американският президент Доналд Тръмп.
Президентът подчерта, че ядреното споразумение е „ужасна, едностранчива сделка, която не е донесла мир и никога няма да го направи“.

Тръмп цитира израелски източници, според които Иран продължава да работи по създаването на ядрено оръжие. Доналд Тръмп обяви още, че САЩ връщат санкциите срещу Иран.

Иранският президент Хасан Рохани каза, че Иран ще остане в ядреното споразумение без САЩ.

През юли 2015 г. Иран, петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция) и Германия постигнаха споразумение за уреждане на ядрения проблем в Техеран. Разработеният от тях подробен План за съвместно действие предвижда отмяна на санкциите на ООН, САЩ и ЕС, наложени върху Иран заради ядрената му програма.

Тръмп многократно е определял сделката като пагубна, твърдейки, че тя не е предотвратила възможността за създаване на ядрено оръжие от Иран, а само е отсрочила деня, когато Техеран ще разполага с него.

На 12 януари тази година стопанинът на Белия дом заяви, че САЩ ще прекратят споразумението, ако в него не бъдат внесени промени, изработени по време на преговори с европейските държави, които до момента не са довели до никакъв видим напредък.

Техеран ще продължи да спазва ядрената сделка

Иран ще продължи реализацията на ядрената сделка със своите партньори без САЩ, заяви във вторник президентът на Иран Хасан Роухани в телевизионно обръщение.

„От този момент СВПД (Съвместният всеобхватен план за действие) се осъществява между Иран и петте държави (Германия, Великобритания, Китай, Русия и Франция, бел. ТАСС), каза той като отбеляза, че сделката остава в сила в случай, че целите ѝ бъдат достигнати съвместно с останалите страни членки на договора.

„Иран от сега и занапред ще следи внимателно как петте други държави ще се отнасят към СВПД. Ако Иран осъзнае, че интересите му не са взето под внимание в рамките на споразумението, то ще вземем нови решения. Ако споразумението си остане на хартия и не са гарантирани нашите интереси, то имаме ясен път и сме готови за всякакви обстоятелства“, каза президентът. Роухани отбеляза, че в този момент иранският народ „няма за какво да се тревожи“

Иранският държавен глава отбеляза, че САЩ никога не са спазвали задълженията си, докато в същото време Иран е спазвал всичките си договорености по ядрената сделка. „Днес видяхме коя страна не проявява уважение към международните задължения“, каза той. „Радвам се, че проблемният партньор напусна СВПД“, завърши Роухани.

 

- реклама -