Тръмп самолети катастрофа Етиопия

Тръмп: Самолетите станаха твърде сложни за управление

„Самолетите стават прекалено сложни за пилотиране. Вече не са нужни пилоти, а компютърни техници от Масачузетския технологичен институт“.

Това написа Доналд Тръмп в поредица от туитове, два дни след разбиването на етиопски Боинг 737 Макс 8, при което загинаха 157 души.

„Това го констатирам при много продукти. Все се търси някакво ново и ненужно развитие, след като често пъти по-старите и по-прости неща работят много по-добре“, заяви Тръмп.

В същото време американският президент похвали професионалните пилоти.

„Необходимо е да се вземат решения за части от секундата и сложността поражда опасност. Всичко това на висока цена, но с много малка печалба. Не знам за вас, но аз не искам Албърт Айнщайн да ми е пилот. Искам страхотни професионални пилоти, които да могат лесно и бързо да поемат контрол над самолета си!“, добави той.

Редица страни, след които Сингапур, Австралия и Великобритания, решиха да затворят въздушните си пространства за самолети Боинг 737 Макс след две смъртоносни катастрофи със самолети от това ново поколение за по-малко от шест месеца.

Причините за разбиването на етиопския Боинг още не са известни, но катастрофата на същия модел самолет на Лайън еър в Индонезия на 29 октомври насочи вниманието върху софтуера за контрол за ъгъла на движение на самолета спрямо хоризонталната равнина. Ако този софтуер се повреди, той може да заблуди бордовия компютър, че трябва да накара самолета да пикира вместо да се издигне нагоре, отбелязва БТА.

- реклама -