Тръмп мита Китай мерки

Тръмп с нови заплахи към Китай, Пекин отказа да провежда консултации със САЩ

Доналд Тръмп заплаши Китай с нови санкции.
Говорейки по време на пореден митинг, този път в щата Мисури, президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди за разрастващата се митническа война с Китай и запита дали Пекин смеят да предизвикат Вашингтон с реципрочни мерки, в отговор на последните американски мита върху китайски стоки на стойност 200 милиарда долара.
Това предадоха световните агенции.

Тръмп, който беше на посещение в Спрингфийлд, Мисури, за да подкрепи Джош Хоули, кандидат на Републиканската партия за предстоящите избори през ноември, обеща „да се завърне“ с „още много“ действия срещу Китай, ако те отговорят на последните американски мита.

„Ние действаме срещу несправедливите търговски практики на Китай… Ние възстановихме Китай. Ние им дадохме такива богатства. И сега го променяме. Затова наложихме 25 процента мита върху вноса на стоки на стойност 50 милиарда долара. И тогава те казаха, „Ние ще направим същото нещо“. И аз им казах: „Това е добре. Ние имаме много повече патрони“, заяви Тръмп пред аплодиращата го публика.

В отговор…

Китайското правителство заяви, че след обявените от Вашингтон допълнителни мита отказва да провежда нови консултации със САЩ по спорните въпроси в сферата на търговията, предава The Wall Street Journal.

По-рано се планираха срещи между вицепремиера на Китай Ло Хе и представители на САЩ във Вашингтон. Китайските власти са се отказали от тези планове заради въведените от САЩ нови мита върху китайската стока.

На 24 септември започват да действат нови мита на САЩ по отношение на китайски стоки на обща стойност от 200 милиарда долара.

- реклама -