Тръмп

Тръмп с нова забрана за влизане в САЩ на емигранти от мюсюлмански държави

Доналд Тръмп издаде нова заповед, с която забранява влизането в САЩ на емигранти от 6 мюсюлмански държави, съобщи BBC като се позова на американски медии. Документът замества предишната заповед на американския президент, която бе отменена от съда неотдавна.

С нея Тръмп забрани гражданите на 7 държави да влизат в САЩ. Това предизвика хаос по редица световни летища, след като на хиляди хора с редовни визи им бе отказано да се качат в самолетите. Администрацията на президента защити мярката, като необходимост, която да „гарантира сигурността на американските граждани“.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че указът за забрана на пътуванията е „от жизнено важно значение за националната сигурност на САЩ“.

Извадиха Ирак от новия списък

Новото ограничение ще важи за жителите на Иран, Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен. Този път Ирак остава извън забранителния списък.

Очаква се новата мярка да влезе в сила на 16 март. 10-дневният период се дава за да се избегнат предишните проблеми, с които се сблъскаха летищните власи в редица страни. Забраната няма да важи за притежателите на Зелена карта и постоянно пребиваващите в САЩ лица.

 

- реклама -