Тръмп Давос икономически форум

Тръмп с позиция за Израел и Палестина в Давос

Никой не може да замени Съединените щати като посредник в израелско-палестинския мирен процес, заяви днес израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

В изказване на Световния икономически форум в Давос Нетаняху подчерта, че американското посредничество няма алтернатива.

„Като честен посредник, като медиатор, няма друг международен орган, който да го направи“, увери той.

Палестинската автономна власт обяви, че вече не смята Съединените щати за посредник в мирния процес, след като президентът Доналд Тръмп призна целия Ерусалим за столица на Израел.

Палестинците искат източната част на града, превзета от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г., за столица на бъдещата си държава – стремеж, който е признат за легитимен от голяма част от международната общност.

Нетаняху каза в Давос, че Ерусалим ще бъде столица на Израел при всяко мирно споразумение. Сегашният статут на Храмовия хълм (наричан от мюсюлманите Благородното светилище) няма да бъде променен, заяви още той.

Нетаняху даде да се разбере, че Израел няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, предаде ТАСС.

„Арабски страни, няма да кажа кои, са съгласни с нас“, обърна внимание израелският премиер.

Нетаняху за пореден път призова международното споразумение за иранската ядрена програма да бъде променено или отменено.

Миналата седмица Тръмп предупреди, че САЩ ще се откажат от сделката, ако в нея не бъдат внесени поправки, припомня ТАСС. Останалите страни по споразумението – Иран, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия – обаче настояват за неговото запазване.

Палестински представители отхвърлиха натиска на президента на САЩ Доналд Тръмп да се върнат в мирните преговори с Израел под егидата на Вашингтон, предаде Франс прес.

„Отказът да се срещнеш с потисника си не е липса на уважение, а проява на себеуважение“, заяви Ханан Ашрауи от Организацията за освобождение на Палестина, след като Тръмп обвини палестинците, че „проявяват неуважение към САЩ“.

На среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху на Световния икономически форум в Давос днес американският президент каза, че палестинците са проявили неуважение към Съединените щати, като са отказали да приемат вицепрезидента Майк Пенс, който бе на обиколка в Близкия изток.

Тръмп също така постави условие палестинците да се върнат на масата за преговори с Израел преди да им отпусне „стотици милиони долари“ американска помощ.

Набил Абу Рудейна, говорителят на палестинския президент Махмуд Абас, отново отхвърли участие на палестинците в мирни преговори с Израел под егидата на САЩ, докато Вашингтон не промени решението си от 6 декември да признае Ерусалим за столица на Израел.

„Американската администрация продължава да се самоизключва от масата за преговори, ако не преразгледа решението си да признае Ерусалим за столица на Израел“, каза той.

Рудейна уточни, че палестинците са готови да преговарят и са ангажирани с мирен процес, „основан на палестинска държава със столица Източен Ерусалим“, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: БТА

- реклама -