Тръмп Полша Русия намеса ракети Пейтриът

Тръмп: Русия може да се е намесила в президентските избори. Полша купува ракети „Пейтриът“

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Русия би могло да се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Изказването той направи след срещата си с полския президент Анджей Дуда във Варшава. По думите му подобни действия биха могли да бъдат извършени не само от Русия, но и от друга държава. Точен отговор на този въпрос обаче той не може да даде, независимо от докладите на американското разузнаване.

„Това би могло да бъде Русия, но също така може да бъдат и други държави и други хора“, каза американският държавен глава. „Никой не знае това със сигурност“, допълни той.

Тръмп също така отправи рядка критика по отношение на Русия, описвайки действията на Москва като „дестабилизиращи“.

Само ден преди двустранната си среща с руския президент Владимир Путин, Тръмп заяви, че САЩ работят усилено със своите съюзници, за да се противопоставят на „руските действия и дестабилизиращо поведение“.

В изказването си той засегна и темата за ядрените и ракетни опити на Северна Корея, призовавайки международната общност да гарантира, че ще има последствия за поведението на Пхенян. Президентът също така посочи, че самият той обмисля строги последствия.

„Призовавам всички нации на се противопоставят на тази световна заплаха и открито да демонстрират на Северна Корея, че има последствия за нейното много, много лошо поведение“, каза той. „Имам някои много, много строги неща, които обмисляме“, каза той, допълвайки, че „това не означава, че ще ги извършим“.

Полша подписа споразумение със САЩ за доставка на американски системи за противоракетна отбрана „Пейтриът“.

Това заяви днес полският министър на отбраната Антони Мачеревич, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

„Снощи беше подписан меморандум, че правителството на САЩ се съгласява да продаде на Полша ракети „Пейтриът“ от най-модерната конфигурация“, каза Мачеревич. По думите му тези системи ще позволят ефективно да се противодейства на руските ракети „Искандер“.

Според Мачеревич първите ракетни комплекси „Пейтриът“ ще пристигнат в Полша към 2022 г. „Достигането на оперативна готовност се очаква през 2023 г.“, се казва в декларация, подписана от министерствата на отбраната на Полша и САЩ. Варшава планира да купи осем комплекса.

Полският президент Анджей Дуда каза, че иска трайно разполагане на американски войски в Полша. „Бих искал присъствието на съюзниците и преди всичко на САЩ на наша територия да има постоянен характер“, заяви той в интервю за полското радио. САЩ са гаранти за военната сигурност и затова присъствието им е толкова важно, каза полският лидер.

- реклама -