Тръмп разследване връзки Русия ФБР

Тръмп: Разследването срещу мен е най-големият лов на вещици в американската история

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече днес разследването на връзките на неговата президентска кампания с Русия „най-големия лов на вещици“, насочен срещу един политик, в американската история“.

Той написа това в Туитър часове след като министерството на правосъдието обяви назначението на бившия директор на ФБР Робърт Мълър за специален прокурор по разследването на намесата на Русия в президентските избори.


„При толкова много незаконни действия в кампанията на (Хилари) Клинтън и администрацията на Обама, нито веднъж не беше назначен специален прокурор“, посочи Тръмп.

Разследването на връзките на Тръмп с Русия стигна до 18 контакта от предизборния му щаб

Членове на предизборния екип на Доналд Тръмп са поддържали връзки с руски представители през седемте месеца преди изборите за президент на САЩ, сочи разследването на връзките на щаба на Тръмп с Русия, водено от ФБР и двете камари на Конгреса.

Според най-новите, разпространени чрез медиите данни, разследващите имат информация за 18 контакта – телефонни разговори и електронни писма, между представители на Русия и предизборния щаб на Тръмп.

Сред лицата, осъществявали контактите и бил и генерал Майкъл Флин, когото Тръмп назначи за съветник по националната сигурност, а след това освободи.

От април до ноември 2016 служители в предизборния щаб на Тръмп са обсъждали с руски представител или лица, които американската страна смята за близки до руското ръководство, взаимоотношенията между Руската федерация и САЩ в случай на победа на републиканския кандидат.

Говорило се е за подобряване на руско-американските икономически отношения, пострадали в резултат на санкциите, въведени от администрацията на Барак Обама, за сътрудничество в борбата с групировката „Ислямска държава” в Сирия, както и за отношенията на двете страни с Китай.

Източниците съобщили за съдържанието на разговорите между Флин и посланика на Русия в САЩ Сергей Кисляк, проведени след изборите на 8 ноември.

Двамата са обсъждали създаването на канал за връзка между Тръмп и руския президент Владимир Путин, който да заобикаля служителите на американските институции с ресор „националната сигурност”, враждебно настроени към перспективата за подобряване на руско-американските отношения.

В процеса на контактите руските представители се обявявали за прагматичен подход в двустранните отношения, насочен към търсене на взаимно разбирателство, основано на общи икономически и други интереси.

Източници, осведомени за съдържанието на записите на контактите между представители на Русия и екипа на Тръмп, са заявили, че след проучването им не са открити никакви доказателства за сговор, незаконни или неправомерни действия.

Участници в предишни предизборни президентски кампании са заявили, че контакти на такива представители с чуждестранни официални лица не са необичайни, но е необичайна честотата, с която членовете на екипа на Тръмп са разговаряли с представители на Русия.

Оповестяването на тези данни може да засили натиска върху Тръмп и неговите помощници, от които ФБР и Конгресът може да поискат предоставяне на пълен отчет за предполагаеми контакти с руски официални лица.

Членовете на комисията по разузнаването на Камарата на представителите и на Сената поискаха от ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ да проучи стенограмите на разговорите и други документи, отнасящи се до предполагаеми контакти на екипа на Тръмп с Русия.

- реклама -