Кенеди

Тръмп разсекретява документи за убийството на Кенеди

Американският президент Доналд Тръмп има 6 месеца, за да вземе решение за разсекретяването на 3600 документа, свързани с убийството на Джон Кенеди. Срокът беше определен с приемането на специален закон през 1992 г., с който беше въведена забрана документите да станат публично достояние.

Какви тайни крият документите?

Това, което се знае, е, че повечето документи идват от ЦРУ и ФБР и част от тях могат да хвърлят светлина върху това дали тези служби са пропуснали доказателства за заговор при убийството на американския президент.

За първи път има информация, че Белият дом при Тръмп е фокусиран върху този въпрос, макар и да няма каквито и да било намеци какво възнамерява да направи президента. Източник от Белия дом, който не разкрива своята самоличност, каза за „Политико“, че администрацията на Тръмп „е запозната с изискванията“ на закона от 1992 г. и че Белият дом работи с Националния архив,“за да позволи гладък процес в очакване на крайния срок през октомври“.

Съгласно Закона за съдебната власт за събиране на данни за убийството от 1992 г. документите за смъртта на Кенеди трябва да бъдат оповестени напълно до 26 октомври, 25 г. след приемането на закона, освен ако Тръмп не реши друго.

Много от документите са изготвени от служители на ФБР и ЦРУ, които са наблюдавали мистериозното пътуване на Ли Харви Осуалд до Мексико няколко седмици преди убийството. Това пътуване привлякло вниманието на службите с това, че бъдещият убиец на Кенеди посетил посолствата на СССР и Куба в мексиканската столица.

От ЦРУ казват, че наблюдават всички посетители на тези посолство, поради което започнали наблюдение и разследване на Осуалд, когато той бил забелязан да влиза в съветското представителство за първи път.

В част от подлежащите на разсекретяване документи се споменава името на Хауърд Хънт, бивш служител на ЦРУ, замесен в аферата „Уотъргейт“, който на смъртното си легло заявил, че знае много за убийството на Кенеди.

- реклама -