Иран

Тръмп разпоредил въздушни удари по Иран, после оттеглил заповедта

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е одобрил военни удари срещу Иран в отговор на свалянето на американски разузнавателен дрон, струващ 130 милиона долара, но после внезапно се е отказал от решението си, пише американското издание „Ню Йорк таймс“.

Първоначално Тръмп одобрил ударите по такива обекти като радар и ракетни батареи, посочва вестникът, като се позовава на високопоставени представители в американската администрация.

Ударите е трябвало да бъдат нанесени преди изгрев слънце днес, за да се намали рискът за иранските военни или за цивилните. Самолети са били вдигнати във въздуха, а кораби са заели позиция, но така и не се стигнало до изстрелване на ракети, защото дошло разпореждане за отказ от атаката, казва висш представител на американската администрация.

Засега не е ясно дали ще има в бъдеще удари по цели в Иран, тъй като не става ясно кое е породило отмяната на разпореждането. Не е ясно дали Тръмп е променил мнението си или администрацията е изразила безпокойство относно логистиката или стратегията.

Ако до изпълнение на разпореждането се беше стигнало, това щеше да бъде третата подобна заповед на Тръмп за удари по цели в Близкия изток след ударите, нанесени в Сирия през 2017 г. и 2018 г., отбелязва изданието.

Малко по-късно стана ясно, че Иран е получил снощи чрез Оман съобщение от президента на САЩ.

„В посланието си Тръмп каза, че е против каквато и да е война с Иран и иска да разговаря с Техеран по различни въпроси . . . той ни даде кратък срок за отговор, но незабавният отговор на Иран беше, че върховният водач (аятолах Али) Хаменей трябва да вземе решението по този въпрос“, каза един от служителите, пожелали анонимност.

Друг служител заяви: „Дадохме да се разбере, че нашият водач е против всякакви разговори, но посланието му ще бъде предадено, за да вземе решение . . . Обаче казахме на оманския служител, че всяко нападение срещу Иран ще има регионални и международни последици.“

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза, че Русия призовава САЩ да не предприемат безразсъдни действия по отношение на Иран, предаде ТАСС. „Опасността от конфликт не е отминала и ние отново призоваваме отговорните фигури, ако още има такива във Вашингтон, да помислят за последиците“, заяви той по повод информацията на в. „Ню Йорк таймс“, че Тръмп одобрил нанасяне на удар по Иран, но после отменил решението си.

Източник: БТА

- реклама -