САЩ Китай мита стоки Тръмп

Тръмп разпореди още мита на стоки от Китай за близо 300 милиарда долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на постоянния представител за търговските преговори Робърт Лайтхайзър да започне процедурата за увеличаване на митата върху останалите вносни продукти от Китай на стойност приблизително 300 милиарда долара.

Това предадоха световните агенции.

„По-рано през деня по указание на президента Доналд Тръмп САЩ повишиха от 10 на 25 процента вносните мита за китайски стоки на стойност около 200 милиарда долара. Президентът ни нареди да започнем процеса на увеличаване на митата върху почти целия останал внос от Китай, оценяван на около 300 милиарда долара“, се казва в официалното съобщение на постоянния търговски представител на САЩ.

Уточнява се, че информация за процедурата и периода на публично обсъждане ще бъде публикувана във Федералния регистър, а повече подробности ще бъдат публикувани на сайта на Постоянния представител за търговските преговори (USTR) в понеделник.


Също вчера Тръмп написа в Туитър, че през последните два дни САЩ и Китай са провели „откровени и конструктивни разговори за статуса на търговските отношения между двете страни“, похвали отношенията си с китайския президент Си Цзинпин, с когото има „много здрава връзка“, увери, че преговорите ще продължат в бъдеще и добави: „Междувременно САЩ наложиха МИТА на Китай, които може да бъдат или да не бъдат отменени в зависимост от това какво ще се случи с бъдещите преговори“.

- реклама -