Тръмп

Тръмп разкрил пред Лавров, че ИД планира да взриви самолет чрез лаптоп

Секретната информация, разкрита на руския външен министър Лавров от Доналд Тръмп била, че Ислямска Държава планирала да взриви пътнически самолет, пътуващ към САЩ. Това съобщи телевизия ABC, която цитира свои източници.

От няколко дни насам американският президент е мишена на опонентите си заради факта, че е споделил с руския дипломат топ секретна информация, а снощи Сената дори настоя да получи допълнителна информация какво е говорено на срещата в Белия дом между Тръмп и Лавров.

Ислямистите щели да взривят самолета с лаптоп

Машината щяла да пътува към САЩ, но разузнаването така и не успяло да хване точната дестинация от която ще идва самолета. Данните били получени от изреаелски шпионин в Ислямска държава, чиито живот сега бил под заплаха.

Бомбата щяла да бъде микроскопична и скрита в малък лаптоп. Именно това било причината през последните дни американските власти да настояват да се разшири забраната за внасяне на портативни компютри на борда на презокеанските полети.

Русия имала право да знае

Опозицията в САЩ атакува Тръмп, тъй като Русия не влиза в международната коалиция, водена от САЩ срещу ИДИЛ. И поради тази причина не било редно той да споделя подобна чувствителна информация с представителите на Москва.

Освен това в Израел също били ядосани от разкриването на поверителната информация, защото се опасяват, че ще загубят ценния си шпионин.

Съветникът на президента по националната сигурност Хърбът Макмастър обаче преценил, че е допустимо информацията да бъде дадена на Русия, защото страната вече е била жертва на подобен терористичен акт – през 2015-та самолет превозващ руски туристи от египетския курорт Шарм ел Шейх бе взривен.

- реклама -