Доналд Тръмп

Тръмп разкри мирния план за Близкия изток

Президентът на САЩ разкри плана, насочен към разрешаване на израелско-палестинския конфликт, заявявайки, че Израел прави „голяма крачка към мира“, съобщава АФП.

По думите на Доналд Тръмп мирният план за Близкия изток предлага реалистично решение с две държави

Палестинците „заслужават един по-добър живот“, допълни още той, застанал до израелския премиер Бенямин Нетаняху и представяйки плана, който е от 80 страници.

„Днес Израел прави голяма крачка към мира“, каза Тръмп. Той нарече плана „историческа възможност за палестинците да имат независима държава“ и , че „това може да бъде последната възможност, която някога ще имат“.

„Палестинците са в бедност и под насилие, експлоатирани от онези, които искат да ги използват като пешки за насърчаване на тероризма и екстремизма. Те заслужават далеч по-добър живот„, посочи държавния глава на САЩ.

В планът е предвидено Йерусалим да остане „неделима столица на Израел“. Но, той също така ще осигури на палестинците столица в окупиран Източен Йерусалим.

Ще работим и за създаването на съседна територия в рамките на бъдещата палестинска държава, за тогава, когато се изпълнят условията за държавност, включително твърдото отхвърляне на тероризма“, каза Тръмп, като призова палестинците да обърнат гръб на радикалното движение „Хамас“.

Американският президент е писал във вторник до палестинския президент Махмуд Абас да се включи с подкрепа за плана.

„Обясних на Абас, че територията, отредена за новата му държава, ще остане отворена и неразвита за период от четири години“, посочи той.

Нетаняху от своя страна нарече обявяването на плана на Тръмп „исторически ден“.

Според него това е „реалистичен път към траен мир“, който гарантира суверенитета на Израел над долината на Йордания. Премиерът на Израел каза още, че според плана палестинските бежанци няма да имат право да се връщат в Израел.

„Палестинците ще трябва да признаят Израел като еврейска държава“, допълни още той.

Минути след обявяването на плана стана ясно, че палестинските ислямисти от „Хамас“ отхвърлят сделката на Тръмп.

От своя страна Белият дом заяви, че според плана палестинската държава трябва да бъде „демилитаризирана“.

- реклама -