печалбите компрометиращата

Тръмп разгневи най-големите медии в САЩ

Днес Белият дом отказа да допусне някои от най-реномираните американски и световни медии до брийфинг с Шон Спейсър

Голяма част от тях са известни с неодобрението си към новия американски президент.

Това се случи, след като планираната днес мащабна пресконференция с говорителя на Белия дом беше превърната в последния момент в частна среща в кабинета му с някои от фаворитизираните от Тръмп медийни представители.

Сред тези, на които беше отказан достъп до срещата, фигурират някои от поименно критикуваните от президента Тръмп и обявени за „врагове на американския народ“ медии – „Си Ен Ен“, „Би Би Си“, „Ню Йорк Таймс“, „Ел Ей Таймс“, „Ню Йорк Дейли Таймс“ , „Хил“, „Дейли Мейл“, „БъзФийд“, „Дейли Мейл“ и още много други. По сведения на „Политико“ – техните журналисти също са били изхвърлени от срещата. На АФП също не е било позволено да присъстват. Въпреки това обаче те са отказали да си тръгнат и са присъствали без покана.

Достъп до брифинга са получили някои от средствата за масова информация с подчертано дясна ориентация като „Фокс Нюз“, „Брайтбарт“, „Блумбърг“, „Ей Би Си“, „Си Би Ес“, „Уан Америка Нюз Нетуърк“ и „Вашингтон Таймс“. „Асошиетед прес“ и „Тайм“ също са били поканени. Но по данни на „Индипендънт“ те са отказали да присъстват. Това е в знак на протест срещу решението на Доналд Тръмп и неговата администрация.

„По време на дългия ни опит в отразяването на множество администрации от различни партии никога не се е случвало подобно нещо“. Това каза главният редактор на „Ню Йорк Таймс“ Дийн Бакет в официално изявление.

АФП съобщава, че по време на срещата Спейсър е защитил решението. Той е заявил, че Белия дом в момента предлага невиждано досега „изобилие на достъп“.

- реклама -