Тръмп публикува видео, в което е вечен президент

Президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува видео в Twitter, което е вечен президент.

Във видеото Тръмп говори без звук, докато на екрана се променят датите на четиригодишните мандати на бъдещите президенти: 2020, 2024, 2028 и т.н. След това цифрите се ускоряват и се стига до сто хилядната година от нашата ера.

 

След това се появява надпис: „Тръмп завинаги!“ На фона на клипа е песента „В пещерата на планинския цар“ от композитора Едвард Григ за пиесата Пер Гюнт на Хенрих Ибсен.

Сенатът на САЩ в сряда оправда Тръмп и по двете обвинения в процеса по импийчмънт.

Така Тръмп няма да бъде осъден и отстранен от властта. Той ще остане президент до януари 2021 г., а ако бъде преизбран за втори мандат, след това още четири години. Според конституцията, Тръмп е ограничен до два мандата и не може да остане президент по-късно от януари 2025 година.

Едва третият американски лидер, който някога е бил подложен на импийчмънт, Тръмп победи опитите да бъде свален от длъжност, след като беше обвинен, че незаконно е потърсил помощ от Украйна в подкрепа на усилията си за преизбиране през 2020 г.

Въпреки че бяха изправени пред сериозни доказателства, Републиканците останаха лоялни и събраха мнозинството от гласовете, за да оправдаят президента и по двете обвинения – с 52 до 48 по първото и 53 на 47 на второто – далеч по-малко от мнозинството от две трети, необходимо за свалянето му.

„Две трети от присъстващите сенатори не го обявиха за виновен. Сенатът постановява, че Доналд Джон Тръмп, президент на Съединените щати, не е виновен по обвиненията“, заяви главният съдия на Върховния съд Джон Робъртс, който председателстваше процеса.

Един републиканец, сенаторът Мит Ромни, дългогодишен враг на Тръмп, рискува гнева на Белия дом, след като гласува заедно с демократите, заявявайки, че Тръмп е „виновен за ужасяваща злоупотреба с общественото доверие“. Той гласува „невинен“ по второто обвинение.

Оправдателната присъда никога не е била под въпрос, след като през декември Камарата на представителите формално свали от длъжност Тръмп, но сега тя отстрани сериозно препятствие пред президента и му даде възможност да се потопи изцяло в кампанията си за преизбиране през ноември.

 

- реклама -