Тръмп Северна Корея Ким Чен ун реакция

Тръмп: Проблемът със Северна Корея може да бъде решен

Проблемът с развитието на ядрената и ракетна програма на Северна Корея по някакъв начин ще се реши, въпреки че това може да отнеме повече време, отколкото бихме искали в Съединените щати.

Това заяви по време на срещата си с китайския президент Си Дзинпин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Хамбург американският президент Доналд Тръмп

„Това може да отнеме повече време, отколкото бихме искали, но в края, по един или друг начин, ще имаме успех“, каза лидерът на САЩ.

Той каза, че според него настоящата криза на Корейския полуостров е изключително сериозна. Тръмп също така увери, че оценява действията на Пекин, насочени към прекратяване на създаването на ядрени оръжия на Пхенян.

„Оценявам това, което правите във връзка с важния въпрос, пред който всички ние сме изправени зраради Северна Корея. Проблемът е, че нещо трябва да се направи“, той.

В допълнение, Тръмп изрази увереност, че той и Си Дзинпин „са създали чудесни отношения“ след първата лична среща, проведена на 6-7 април в имението на 45-ия президент на САЩ, „Мар а Лаго“ във Флорида.

На 4 юли държавната телевизия на Северна Корея обяви успешния старт на първата междуконтинентална балистична ракета „Хуасон-14“. Съветът за сигурност на ООН проведе на 5 юли извънредно заседание за ситуацията на Корейския полуостров, където постоянният представител на САЩ Ники Хейли заплаши с употреба на военна сила, а също така обяви и изготвянето на резолюция за затягане на санкции срещу азиатската страна.

- реклама -