Тръмп: Пратките с взривове се разследват на федерално ниво

Американските правоохранителни органи са информирали президента Доналд Тръмп за изпращането на пакети с взривни устройства. Започнато е разследване на федерално ниво. Това заяви американският държавен глава по време на среща в Белия дом, която е посветена на борбата с разпространението на опиати в САЩ.

„Току що приключи брифинга с ФБР, министерството на правосъдието, министерството на вътрешната сигурност и Сикрет сървис. Докато ние с вас разговаряме, пратките се проучват от опитни специалисти по взривовете. Започнато е пълноценно разследване на федерално равнище“, каза Тръмп.

 

„Ние сме изключително ядосани и натъжени от това, което видяхме тази сутрин. Нуждаем се от обединение в тази ситуация. Трябва да бъдем заедно, за да изпратим ясен и силен сигнал, че такива действия или заплахи за политическо насилие нямат място в САЩ“, подчерта стопанинът на Белия дом.

Няма бомба в пратката, изпратена до губернатора на Ню Йорк

Пратката, пристигнала в офиса на губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо, не съдържа взривно устройство и не представлява заплаха. Това съобщи телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на полицията на мегаполиса.

Специалисти са прегледали пратката. Според тях става дума за голям плик с печатни материали. Куомо по-рано заяви на пресконференция, че взривно устройство е изпратено в офиса му в Манхатън. Той отбеляза, че устройството е „било идентифицирано“, но се съобщи повече подробности.

По-рано Сикрет сървис съобщи, че нейни служители са засекли подозрителни пакети с потенциални взривни устройства, които са били изпратени до бившия президент на САЩ Барак Обама и бившия държавен секретар Хилари Клинтън. Централата на корпорацията „Тайм Уорнър“ в центъра на Ню Йорк, където се разполага офисът на Си Ен Ен, е била евакуирана след като е открит подозрителен пакет. Също така се появи информация и за подозрителна пратка, изпратена до Белия дом, но впоследствие това не се потвърди.

В понеделник неизвестно лице е сложило самоделно взривно устройство в пощенската кутия на финансиста Джордж Сорос, който живее в щата Ню Йорк. То беше обезвредено от сапьори.

Ситуацията в Ню Йорк

Няма паника в центъра на Ню Йорк след откриването на устройствата. Главните забележителности на града продължават да приемат туристи. Борсата, ключовите учреждения и общественият транспорт работят в обичаен режим. В Манхатън има затруднение с автомобилното движение, няколко магистрали са затворени, на големите кръстовища има полицейски коли. Освен това по улиците могат да бъдат забелязани повече служители на реда, отколкото е обичайното. Сред тях има и служители на силите за борба с тероризма, които са въоръжени с автоматично оръжие. Засилена е охраната на редакциите на някои от големите медии.

Край сградите, където са открити подозрителните устройства, работят десетки служители на полицията. Това привлича интереса на туристите и местните жители.

- реклама -