ядрения арсенал имиграцията Тръмп Ислямска държава атаки

Тръмп полага клетва като 45-ия президент на САЩ. Какво предвижда церемонията по встъпване в длъжност

Доналд Тръмп ще положи днес клетва като 45-ия президент на САЩ. Церемонията ще започне в 16.30 ч. българско време.

От двете страни на главната улица, свързваща Конгреса и Белия дом, вече са издигнати трибуни, от които зрители ще могат да наблюдават парада по случай встъпването на Тръмп в длъжност.

Денят на клетвената церемония ще започне с утринна религиозна служба в църквата Сейнт Джон до Белия дом, на която новият президент и вицепрезидент ще присъстват заедно със своите семейства.

Image_6005998_126Сбогуване с Обама

Оттам те ще отидат в Белия дом, за да пият по чай за сбогуване с досегашния президент Обама и съпругата му Мишел.

Оттеглещият се държавен глава по традиция оставя в овалния кабинет записка с напътствия към новия лидер.

След чаената церемония Обама и Тръмп ще се отправят заедно към Капитолийския хълм, където пред сградата на Конгреса на специална платформа Тръмп ще положи клетва като президент.

На нея ще застанат участниците в церемонията и над 1600 гости, сред които напускащите постовете си президент Барак Обама и вицепрезидент Джо Байдън със семействата си, Тръмп и Пенс с жените и децата си, лидерите на Конгреса, конгресмени и сенатори, членовете на досегашното правителство и номинираните за тези постове в новата администрация, членовете на Върховния съд, членовете на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили и губернатори, посланици и представители на други страни.

Тръмп и Пенс официално ще встъпят в длъжност точно на обед или 19 часа българско време.

Тръмп ще положи клетвата върху две библии – тази на президента Линкълн и Библия, подарена от майка му, когато е бил на 9 години. След това Тръмп ще произнесе първата си реч като президент.

На церемонията по традиция ще присъстват бившите президенти на страната Джими Картър, Джордж Буш-младши и Бил Клинтън и съпругата му Хилари, която беше съперничка на Тръмп в президентските избори на 8 ноември.

След полагането на клетва ще има официален обяд в чест на Тръмп и Пенс, който ще се състои в сградата на Конгреса. След банкета Тръмп и Пенс ще оглавят тържествената процесия (наричана още парад) по Пенсилвания авеню от Конгреса до Белия дом. Денят ще завърши с 3 бала във Вашингтон. Два от тях са за широк кръг участници и ще се състоят във Вашингтонския център за изложби и конференции.

Третият е в чест на въоръжените сили на страната и ще се състои в Националния музей на строителството и архитектурата. Тръмп и Пенс ще се появят със семействата си и на трите бала.

Правоохранителните органи предвиждат 900 000 посетители. За опазване на реда и сигурността по време на церемониите са мобилизирани 3000 полицаи и 5000 бойци от Националната гвардия на САЩ.

Освен срещу евентуални терористични актове, властите вземат мерки и за пресичане на намеренията на активисти от общественото движение „Дисръпт Джей-20“, които обявиха намерението си да провалят церемонията.

По оценки на вестник „Вашингтон пост“ разходите за церемониите може да достигнат 200 млн. долара.

Часове преди да встъпи в длъжност Доналд Тръмп заяви, че ще направи Америка по-велика от всякога.  На митинг-концерт пред мемориала на президента Линкълн във Вашингтон той се самоопредели като просто посланик на движение, което иска да промени САЩ.

Агенция Ройтерс съобщи, че Доналд Тръмп е готов да започне да издава важни укази още от първия си ден в Белия дом, тоест днес, за да изпълни бързо обещанията си за строги мерки срещу имиграцията, за стена по границата с Мексико и за отмяна на политически мерки на правителството на президента Обама.

- реклама -