Доналд Тръмп Тръмп, Джорджия, гласове, избори
сн. БГНЕС

Тръмп поиска от държавен служител подмяна на резултата от изборите в щата Джорджия

Доналд Тръмп се замеси в нов скандал тип “Уотъргейт”, след като бе записан да притиска държавен служител и да иска промяна на резултата от президентските избори в щата Джорджия.

Това съобщи CNN.

“Виж, всичко, което искам, е следното – просто да намеря 11 780 гласа… Защото спечелихме щата. Победихме на изборите и не е честно да ни отнемат победата”, казва президентът на САЩ в аудиозапис, публикуван от в. “Вашингтон пост”, на републиканеца Брад Рафенспергер, секретар на щата Джорджия и отговорен за провеждането на изборите.

Отговорът, който получава, обаче е: “Трябва да отстояваме нашите данни. Ние вярваме, че данните ни са верни”.

Доналд Тръмп заплашва Рафенспергер в разговора, че ако не изпълни това, което се иска от него, до вторник, той ще навреди на шансовете на републиканците Дейвид Пердю и Кели Лофлър на балотажа тази седмица, който ще реши мнозинството в Сената.

По време на едночасовия разговор президентът неколкократно подтиква щатския секретар да се съгласи с фалшивите му твърдения, че хиляди гласове са били подадени незаконно, че някои бюлетини са били унищожени или са дошли от гласове извън щата. Също така Тръмп заявява, че над 5000 бюлетини са пуснати в щата от името на починали хора, на което държавният секретар отговаря: “Реалният брой е двама. Двама. Двама души, които са починали, са гласували”.

“Знаете какво направиха и вие не подадохте сигнал. Знаете, че това е престъпно… Това е голям риск за вас и за Райън (Джърмани), вашия адвокат. Това е голям риск”, продължава атаката Доналд Тръмп.

- реклама -