зло Тръмп зелена карта

Тръмп поиска 716 млрд. долара за отбрана и 2,2 млрд. за „Сикрет сървис“

Американският президент Доналд Тръмп поиска от Конгреса 716 милиарда долара за военни разходи през 2019 финансова година, която започва на 1 октомври. Това съобщи на брифинг в Пентагона заместник-министърът на отбраната Дейвид Норкуист.

За базовите нужди на Пентагона се предвижда да бъдат отпуснати 617 милиарда долара, за продължаване на военните операции в Афганистан, Ирак, Сирия, Йемен, Сомалия и други страни – 69 млрд. долара. Още 30 млрд. са средствата за поддържане на бойната готовност и модернизацията на ядреното оръжие.

Горната граница на отбранителните разходи за настоящата финансова година беше одобрена от законодателите в размер на почти 700 млрд. долара, включително 629 млрд. за базови нужди и 71 млрд. за операции в чужбина. Законопроектът за отпускането на тези средства до момента не е утвърден.

Предлаганият от администрацията на Тръмп военен бюджет ще „позволи на Пентагона да изпълнява задачите, поставени в публикуваната на 19 януари Стратегия за национална сигурност на САЩ“. В този документ се казва, че министерството на отбраната на САЩ трябва да бъде готово за „дългосрочно стратегическо съперничество с Русия и Китай“, напомни заместник-министърът на отбраната Дейвид Норкуист.

Американският президент е поискал и 2,2 милиарда долара за дейността на „Сикрет сървис“, която отговаря за охраната на първите лица в държавата.

В изпратения до законодателите проект на бюджет се „предлага да бъдат наети допълнително 450 служители за Сикрет сървис.

„Това ще позволи на службата да реализира своята цел – да има 7600 служители към края на 2019 г., т.е. да достигне по численост на личния състав най-високото ниво за цялата си история“, се подчертава в документа.

„Сикрет сървис“ е създадена през 1865 г., освен за охраната на първите държавни лица, тя трябва да се бори и с фалшификаторите на пари.

- реклама -