хакери Доналд Тръмп

Тръмп похвали Ердоган за справянето с преврата

Кандидатът на Републиканската партия за президентската надпревара Доналд Тръмп коментира опита за преврата в Турция от 15 юли, отправяйки похвала към начина, по който турският президент Реджеп Ердоган е успял да обърне ситуацията в своя полза.

„Превратът никога не се състоя – превратът не беше успешен, и на базата на това му (на Ердоган – бел. ред) давам кредит за това, че успя да обърне нещата“, каза Тръмп в интервю за „Ню Йорк таймс“, цитирано от „Хюриет“.

Той също така похвали хората за това, че са излязли по улиците и са се противопоставили на военните.

“Хората излязоха от домовете си и не им хареса това, което правеше армията. Така че това беше доста впечатляващо от гледната точка на съществуващото правителство“, посочи още Тръмп.

Той също така коментира и участието на Турция в борбата срещу „Ислямска държава“, посочвайки, че Анкара може да направи много.

„Смятам, че Турция може да направи много срещу „Ислямска държава“ и ще се надявам, че ако трябва да се разбирам с тях, те ще направят повече за „Ислямска държава“, каза той.

Посочвайки, че е „фен на кюрдите“, Тръмп допълни, че би било „идеално“, ако кюрдите и Турция бъдат обединени.

“Би било идеално, ако можем да ги обединим. И това би било вероятност. Аз съм голям фен на кюрдските сили. В същото време смятам, че потенциално бихме могли да имаме много успешни отношения с Турция“, заяви кандидат-президентът.

- реклама -