Обамакеър

На старта в Белия дом Тръмп подписа указ срещу „Обамакеър“

Новият американски президент Доналд Тръмп изпълни предизборното си обещание и буквално още на старта в Белия дом подписа указ срещу закона за здравната реформа, станал известен като „Обамакеър“.

Указът има за цел да сведе до минимум финансовата тежест на закона преди неговото анулиране, съобщи генералният секретар на Белия дом Райнс Прийбъс.

Законът дава възможност на всички американци да имат здравна застраховка.

Новият президент възнамерява да оттегли САЩ от договора за Транстихоокенско партньорство (ТТП). Споразумението между 12 държави беше подкрепено от Обама с цел да се балансира търговията с Азия в отговор на нарастващата търговска мощ на Китай.

Вече са факт и първите назначения на новия президент.

Генералите от запаса Джеймс Матис и Джон Кели положиха клетва като министри съответно на отбраната и на вътрешната сигурност пред новия вицепрезидент на САЩ Майк Пенс.

По-рано американският Сенат одобри кандидатурите им и така те станаха първите официално назначени членове на правителството на президента Тръмп.

Тръмп подписа и прокламация, с която се въвежда специален ден за честване на патриотизма.

Попитан как е минал първия му ден като президент, Тръмп отговори: “Имаше работа, но беше хубав – красив ден“.

Размествания в Овалния кабинет

Новият държавен глава готви промени и по отношение на интериора на Овалния кабинет. Според американските медии статуетката на Мартин Лутър Кинг, внесена там от Барак Обама, вече е преместена до камината. Бюстът на британския лидер Уинстън Чърчил, който е любимият политик на Тръмп, вече е върнат на челно място, след като Обама го бе преместил на странична маса.

- реклама -