Тръмп лятно часово време часовници

Тръмп подкрепи лятното часово време

Американският президент Доналд Тръмп смята, че е добра идея лятното часово време да стане постоянно.

Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Федерален закон постановява, че лятното часово време започва в 2 часа сутринта във втората неделя на март и продължава до 2 часа сутринта в първата неделя на ноември в райони, които изрично не са се освободили от правилото. Повече от две дузини ат американските щати обмислят мерки за избягване на въртенето на стрелките два пъти в годината.

Сенаторът Марко Рубио и конгресменът Върн Бюканън, и двамата от Флорида, миналата седмица внесоха предложение за превръщане на лятното часово време в постоянно за цялата страна.

Докато федералният закон дава възможност на щатите да избират местното часово време за постоянно, от което са се възползвали Хавай и Аризона, обратното е забранено и изисква съответни действия на Конгреса.

Президентът Тръмп написа днес в Туитър, че идеята лятното часово време да стане постоянно „за мен е ОК!“.

През последния уикенд мнозинството американци, както всяка година преди идването на пролетта, преместиха стрелките на часовниците си с един час напред (и ще направят обратното с наближаването на зимата), предаде Франс прес.

Смяната на часовото време, въведена за насърчаване на икономията на енергия, стана тема за непрекъснати и страстни дебати в САЩ.

Противниците на смяната на времето посочват най-вече негативните ефекти върху съня и здравето.

- реклама -