Доналд Тръмп

Тръмп оттегли новите санкции срещу Северна Корея

Президентът Доналд Тръмп заяви в петък, че отменя санкциите, наложени от собственото му министерство на финансите, с цел усилване на международния натиск върху Северна Корея.

„Министерството на финансите на САЩ обяви, че ще бъдат добавени допълнителни широкомащабни санкции към вече съществуващите санкции срещу Северна Корея. Днес аз наредих оттеглянето на тези допълнителни санкции!“, написа Тръмп в „Туитър“.

Той изглежда има предвид мерките, разкрити в четвъртък, които са насочени към две китайски компании, обвинени в подпомагане на Северна Корея за избягване на строгите международни санкции, предназначени да окажат натиск върху Пхенян да прекрати програмата си за ядрени оръжия.

Те бяха първият нов знак за натиск, след като преговорите между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун се провалиха в Ханой преди по-малко от месец.

„Президентът Тръмп харесва председателя Ким и смята, че тези санкции няма да бъдат необходими“, каза говорителят на президента Сара Сандърс.

В четвъртък съветникът по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън написа в Туитър, че санкциите целят да сложат край на „незаконните практики за доставки “ от Северна Корея.

„Всеки трябва да си вземе поука и да преразгледа собствените си дейности, за да гарантира, че не участват в избягването на санкции от Северна Корея,“ каза той.

Китай се оплака, казвайки, че е изпълнила всички резолюции на ООН и се противопостави на „всяка страна, която налага едностранни санкции и вземане на дългосрочна юрисдикция срещу всяка китайска фирма или компания в съответствие с техните вътрешни закони“.

- реклама -