антиимигрантския указ Доналд Тръмп пътуване визита САЩ

Тръмп отново поиска възстановяване на антиимигрантския указ

Белият дом съобщи, че е сезирал Върховния съд на страната, за да влезе в сила отменения от съда президентски указ срещу нелегалните имигранти, предаде АФП.

По-рано Тръмп издаде указ, с който забраняваше влизане в САЩ на лица от седем страни с предимно мюсюлманско население. Това се посочваше от Белия дом като оправдана и съответстваща на интересите на националната сигурност на страната мярка. Тя така и не влезе в сила след решения на съда.

През февруари Апелативният съд на девети окръг в Сан Франциско, Калифорния, остави в сила решението на първоинстанционния съд, който временно блокира изпълнението на указа на президента на САЩ Доналд Тръмп за имиграцията.

Още на 5 февруари Федералният апелативен съд в САЩ отхвърли искането на Министерството на правосъдието незабавно да възстанови забраната за пътуване, наредена от президента Доналд Тръмп. Това се случи, след като малко преди това съдията Джеймс Робарт издаде временната ограничителна заповед за изпълнението на указа, според който САЩ трябва да спре в продължение на 90 дни влизането на гражданите от тези седем страни с преобладаващо мюсюлманско население.

Администрацията на Тръмп веднага внесе жалба срещу решението, с което се спира изпълнението на указа за затягане на имигрантската политика.

До момента пътуването се осъществява свободно и по традиционните правила.

- реклама -