Тръмп отново осъди разследването на руската намеса в изборите

Американският президент Доналд Тръм гневно осъди федералното разследването на руската намеса в изборите през 2016 г. като „Маккартизъм от НАЙ-ЛОШ ВИД!“, настоявайки, че е упълномощил съветник в Белия дом да свидетелства, за да приключи случая.

Бурната издява на Тръмвп в Туитър бе предизвикана от публикация на първа страница на „Ню Йорк Таймс“, в която се казва, че адвокатът на Белия дом Дон Макган е предоставил на специалния прокурор Робърт Мълър необичайно подробна информация за мисленето на Тръмп по време на ключови епизоди, които са обект на разследване.

Тръмп – който вече беше взел отношение по проблема късно в събота – изостри атаките си срещу публикацията и разследването в серия от ядосани сутрешни блогове, атакувайки „Ню Йорк Таймс“ заради заключенията на изданието, че Макган се е обърнал към него.

„Нямам какво да крия … и съм поискал прозрачност, за да може този злобен и отвратителен лов на вещици да приключи.

„Толкова много животи са били разрушени от нищо – Макартизмът от НАЙ-ЛОШ ВИД!“.

Мълър разследва дали президентът се е опитал да да възпрепятства правосъдието, както и дали кампанията му се е съгласила с тайните усилия на Русия да повлияе на президентските избори през 2016 г. в полза на Тръмп.

По време на повече от 30 часа свидетелски показания през последните девет месеца, пише „Ню Йорк Таймс“, Макган е разкрил пред разследващите яростта на Тръмп срещу разследването и начините, по които той поискал от Макган да отговори на това.

Сред епизодите, за които свидетелства, са уволнението на бившия директор на ФБР Джеймс Коми и неговата мания за поставяне на лоялист начело на разследването, сочи вестникът. Изданието отбелязва, че Макган играе ключова роля във възпирането Тръмп да не уволни Мълър, който стана специален прокурор след уволнението на Коми.

Тръмп нарече историята „фалшива пиеса“ и изглеждаше особено раздразнен от предположението, че Макган е „ПЛЪХ“, т.е. предател, като Джон Дийн, бивш съветник в Белия дом, който свидетелства срещу президента Ричард Никсън по време на скандала „Уотъргейт“.

Тръмп за пореден път повтори мантрата си за „фалшивите медии като враг на народа“. И приключи емоционално:“ Проучете късния Джоузеф Макарти, защото сега сме в период, когато Мълър и неговата шайка правят Макарти да изглежда като бебе! Съшит лов на вещици!“.

- реклама -