Матис

Тръмп освобождава Джеймс Матис от 1-ви януари

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп няма да чака края на февруари 2019-а и ще освободи Джеймс Матис от поста министър на отбраната още след 8 дни, предаде Ройтерс.

Тръмп обяви в Туитър, че нов шеф на Пентагона, макар и само изпълняващ длъжността, ще има още от 1-ви януари. Това ще е сегашният заместник на Матис – Патрик Шенахън, който е бивш член на мениджърския екип на „Боинг“. В съобщението си в социалната мрежа президентът нарече Шенахън „много талантлив“.

Ройтерс цитира източник от Белия дом, според когото Тръмп бил гневен на Матис, защото в оставката си генералът заяви недвусмислено несъгласие с обявеното изтегляне на американските военни от Сирия – без това да бъде координирано със съюзниците на Съединените щати в НАТО и в самата Сирия. Матис възнамеряваше да се оттегли след 2 месеца.

Също в Туитър Тръмп съобщи тази вечер, че е разговарял с турския президент Реджеп Ердоган за „бавно и координирано изтегляне“ на американските сили от Сирия. Критиците на Тръмп се опасяват, че подкрепяните досега от Вашингтон кюрди в Сирия ще станат лесна мишена за турска офанзива.

- реклама -