Путин Тръмп Хелзинки критики Маккейн Шварценегер

Тръмп остро критикуван от своите след срещата с Путин

Мекото поведение на американския президент по време на срещата му с руския му колега предизвика остри реакции в САЩ.

Конгресмени, сенатори, бивши шефове на разузнавателни агенции са шокирани от признанието на Тръмп, че вярва повече на Путин, отколкото на американските служби за предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Пол Райън призова президента Доналд Тръмп да се съгласи, че Русия не е съюзник на Съединените щати и трябва да бъде държана отговорна за намесата си в изборите през 2016 г.

„Президентът трябва да оцени, че Русия не е наш съюзник“, каза Райън, след като Тръмп отказа да критикува президента Владимир Путин.

Няма никакъв морален еквивалент между САЩ и Русия, която остава враждебна към нашите най-основни ценности и идеали. Съединените щати трябва да се съсредоточат върху това, да държат Русия отговорна и да сложат край на подлите атаки срещу демокрацията“, заключи Райън.

Старшият републикански сенатор Джон Маккейн нарече срещата на Доналд Тръмп с Владимир Путин „позорна“ и „ниска точка“ за американското президентство.

В една от най-суровите критики досега от страна на членовете на партията на Тръмп, ветеранът законодател – силен критик на президента – нарече „трагична грешка“ срещата в Хелзинки, в която Тръмп „не само не е бил в състояние, но не е имал и желание да застане до Путин. „

„Вземайки предвид нападателното и непостоянно поведение на президента Тръмп към нашите най-близки приятели и съюзници в Брюксел и Великобритания, днешната среща отбелязва най-ниска точка в американската президентска история“, заяви Маккейн в изявление. „Никой предишен президент не се е унижавал толкова жалко пред тиранин“.

Бившият вицепрезидент демократ Джо Байдън каза, че пресконференцията на Тръмп с Путин е под достойнството на президентския пост.

Думите на Тръмп не изразяват онова, което мислят американците, и това, което сме ние, каза Байдън, за когото се твърди, че обмисля да се кандидатира за Белия дом през 2020 г. Той прикани американците да „си кажат думата“ и да покажат, че „ние вярваме в демокрацията, а не в диктатурата“.

Сенаторът републиканец Боб Коркър, председател на сенатската комисия по външните работи, каза, че поведението на Тръмп на срещата с Путин „не е добър момент за нашата страна.

Този ден беше много добър за президента Путин“, добави той. Според Коркър няма съмнение, че Русия се е намесила в изборите в САЩ, посочва АП.
Председателят на Камарата на представителите Пол Райън каза, че несъмнено Русия се е намесила в американските избори през 2016 г. и продължава да подкопава демокрацията в САЩ и по света. „Президентът трябва да си даде сметка, че Русия не е наш съюзник. Тя остава враждебна към нашите основни ценности и идеали“, продължи Райън.

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми осъди отношението на Тръмп към Путин на срещата в Хелзинки.

Коми написа в Туитър, че Тръмп е застанал на чужда земя до Путин и е „отказал да подкрепи собствената си страна“. АП цитира Коми, който нарича Путин „лъжец и гангстер, способен да убива“. „Патриотите трябва да се изправят и да отхвърлят поведението на този президент“, смята бившият шеф на ФБР. Той стана отявлен критик на Тръмп, след като бе уволнен от него през май 2017 г. и в мемоарите си го нарече „морално негоден“ да бъде президент.

Холивудският актьор и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер, заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е изглеждал като „малък варен макарон“ на срещата на върха с руския лидер Владимир Путин.

Това Шварценегер публикува в своя Туитър.

„Президентът Тръмп, аз просто видях пресконференцията ви с президента Путин. Беше ми неудобно да гледам как стоите там като малък варен макарон. Запитах се, кога ще го помолите за автограф или да си направите селфи заедно! „, споделя актьорът във видео обръщение.

Шварценегер смята, че участието на американския президент в срещата на върха е предателство спрямо САЩ и разузнавателните служби, които обвиниха Русия във вмешателство на президентските избори през 2016 г. „Вие сте президент на САЩ, вие не трябва да постъпвате така! Какво не ви е наред?!“, добавя ексгубернаторът.

 

- реклама -