Тръмп още не е извън опасност, заяви лекуващият му лекар

Здравето на президента на САЩ Доналд Тръмп се подобрява и той няма температура, но още не е извън опасност, заяви лекуващият му лекар Шон Конли, цитиран от световните агенции.

„Той прекара голяма част от следобеда, занимавайки се със задълженията си и става и се движи без затруднения из медицинския блок“, се казва в изявлението на Конли. „Засега още е рано да се каже, че най-тежкото е минало, но екипът от специалисти остава предпазливо оптимистичен“, добавя лекарят, цитиран от БТА.

„Президентът Тръмп продължава да се чувства добре и постигна съществено подобрение от момента на поставяне на диагнозата. Тази вечер той приключи без усложнения приема на втората доза (от антивирусния препарат) „Ремдесивир“. Той продължава да няма температура и не получава допълнителна кислородна подкрепа“, подчерта Конли. Той уточни, че нивото на насищане на кръвта на Тръмп с кислород е било в нормите през целия ден, като се е колебаело между 96 и 98 на сто.

Специалистите планират да продължат и днес курса на лечение с антивирусния препарат ремдесивир, като позволяват на президента да изпълнява в максимална степен задълженията си. Курсът на лечение с новия препарат продължава пет дни. Освен това президентът е получил една доза от експериментално лекарство на фармацевтичното предприятие „Регенерон“ (Regeneron Pharmaceuticals).

Конли отбеляза, че в много случаи Ковид-19 може да стане по-опасен след като тялото на пациента реагира на заразата. „Първата седмица на Ковид-19 и особено дни 7 до 10 са най-важните при определяне на вероятното развитие на болестта“, добави лекарят, цитиран от Асошиейтед прес.

Изявлението на Конли беше публикувано в Туитър от прессекретаря на Белия дом Кейли Макенани.

В същото време открита подозрителна чанта накара полицията на щата Мериленд да затвори пътя до медицинския център „Уолтър Рийд“, където се лекува президентът, предаде ТАСС.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който се зарази наскоро с коронавирус, заяви във видеозапис, че състоянието му се подобрява и обеща да се върне скоро, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

„Дойдох тук, защото не бях много добре“, заяви президентът на САЩ във видеозапис, публикуван в Туитър тази вечер. „Сега се чувствам много по-добре, работим упорито, за да се възстановя изцяло. Мисля, че скоро ще се върна“, добави той, като обеща да продължи кампанията за преизбирането си. Той обаче отбеляза, че идните дни ще бъдат „истинския тест“ за възстановяването му.

Държавният глава на САЩ подчерта, че не е имал избор, освен да рискува да се зарази с коронавируса. „Нямах друг избор. Защото не исках просто да стоя в Белия дом“, заяви той, като подчерта, че „като лидер, трябва да се изправяш срещу проблемите“. „Никой велик лидер не би направил никога това“, добави Тръмп, визирайки идеята да остане в изолация.

Часове по-рано началникът на президентската канцелария Марк Медоус заяви пред медиите, че „все още не сме поели със сигурност пътя към пълното възстановяване“, припомня АП.

- реклама -